Kanske faktaluncher en gång i månaden?
Publicerat 7 december 2016
Om det är en sak som datorerna och telefonerna har lärt oss de senaste 20 åren, så är det att vi aldrig kommer till en punkt där den kunskap vi har är tillräcklig. Vi behöver ständigt lära oss nya saker i takt med att tekniken, operativsystemen och programmen utvecklas. Det är inte alltid lätt. Det är inte alltid roligt. Men när det gäller teknik har nog de flesta av oss accepterat att vi har ett livslångt lärande framför oss.
Hur förhåller vi oss då till den kunskap som vi skaffar oss? Kikar vi på våra arbetsplatser skulle just teknikkunskapen (åtminstone på många företag) kunna ses som ett exemplariskt exempel på hur långt vi kan komma tillsammans. Vi delar med oss av vad vi kan till kolleger. Vi berättar, visar och lär de kolleger som kan mindre än vi kan. Vi utbyter tips och tricks med varandra – och utan att någon direkt bett oss om det, ser vi till att höja den kollektiva kunskapsnivån för allt från underhållning (hur Pokémon Go egentligen funkar) till rena arbetsmoment (hur man gör mappar i Outlook).
Varför agerar vi inte på ett liknande sätt när det gäller annan kunskap? Dagens arbetsliv är extremt komplext. Det kräver multikompetenta medarbetare, redo att lära sig nya saker oavbrutet. Men det är inte bara våra arbetsuppgifter som blir mer utmanande för varje år – även världen i stort blir mer och mer komplex och svårbegriplig.
Visst pratar vi även om sådant här på våra arbetsplatser: IS existens, det amerikanska presidentvalet, förändringen av det politiska landskapet i Sverige, flyktingkrisen, klimathotet ... Men skulle det inte kunna ske lite mer målinriktat? Av tradition betraktas fortbildning som något som har en direkt relation till arbetet. Ett mer modernt synsätt hade nog varit att också betrakta omvärldsbevakning, trendanalys, kulturdebatt och samhällskunskap som nödvändiga ingredienser för en uppdaterad personalstyrka.
En händelse som valet av Donald Trump påverkar omedelbart hela världsekonomin – och kräver en kunskap om samtliga ämnen ovan för att överhuvudtaget bli begriplig. Här finns det så klart massor som personalen kan göra själv, men det skadar nog inte med en liten knuff från ledningen. Varför inte faktaluncher en gång i månaden där aktuella ämnen tas upp? Eller egna nyhetsbrev med bred omvärldsbevakning?
Ja, hur skulle det egentligen kunna se ut om vi delade med oss av våra specialkunskaper om samhället på samma sätt som vi självklart och tveklöst lär kollegerna mer om teknik?
Vill vi förstå vår värld – och göra den bättre – får vi nog också erkänna att både vi själva och våra företag har ett ansvar för ett livslångt lärande. Att det dessutom går hand i hand med att företag som tänker så kommer att bli mer konkurrenskraftiga får ses som en fiffig bonus.
Anders Mildner
Anders Mildner är kommunikations- och innehållsansvarig på Altitude Meetings och skribent.
Mer om Krönika
-
”Det kändes som att jag var en majbrasa”Det kändes som att jag var en majbrasa”Det kändes som att jag var en majbrasa”
Krönika •
-
Du behöver inte dricka rävgiftet, bara du tar en paus
Krönika • Vad får du på jobbet? Rävgift, snutkaffe eller en stor balja java. Kärt barn har många namn, och kaffe är älskat av många.
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.