En av tre chefer skippar lunch med kollegor
Publicerat 21 mars 2019
Var tredje chef väljer att hoppa över att äta lunch med kollegorna för att de har för mycket att göra på jobbet. Det visar en ny undersökning.
Att gå ut och äta lunch med kollegor är ett sätt att få återhämtning på jobbet. Men nu visar en undersökning från fackförbundet Unionen att bland det första många chefer gör när de känner sig stressade är att hoppa över gemensam lunch. Bland tjänstemän som har en chefsbefattning uppger så många som var tredje chef att de hoppa över lunchen med kollegorna en eller flera gånger i veckan på grund av hög arbetsbelastning.
– För att orka med en hektisk arbetsdag är det viktigt att ta en rast. Är du chef behöver du även tänka på vilka signaler du skickar till dina medarbetare. Om chefen jobbar i stället för att ta en lunchrast kommer medarbetarna tro att även de förväntas jobba på lunchen, säger Marina Åman 2:e vice ordförande Unionen, i en kommentar.
Undersökningen visar också att många tjänstemän med chefsbefattning ställer in fritidsaktiviteter för att de är för trötta efter jobbet.
– Även du som är chef ska ha en rimlig arbetsbelastning där det är möjligt att äta lunch och ta rast. Chefen ska inte vara utmattad vid dagens slut, säger Marina Åman.
Totalt deltog 2 483 personer i undersökningen som gjordes av Novus på uppdrag av Unionen.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Chef
-
"Vi rullar ut röda mattan för nyanställda"
Uppdrag • Jens Möllberg och hans kollegor på Hitachi Energy bygger förutsättningar för framtidens fossilfria samhälle.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.
-
Chefer behöver bli bättre på att lyssna
Chef • Chefer är bra på att prata och informera, men sämre på att lyssna. Det gör att de går miste om medarbetarnas engagemang, tankar och nya idéer.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
"Vi rullar ut röda mattan för nyanställda"
Uppdrag • Jens Möllberg och hans kollegor på Hitachi Energy bygger förutsättningar för framtidens fossilfria samhälle.
-
Chefer behöver bli bättre på att lyssna
Chef • Chefer är bra på att prata och informera, men sämre på att lyssna. Det gör att de går miste om medarbetarnas engagemang, tankar och nya idéer.
-
Fler testar positivt för droger på jobbet
Alkohol och droger • Andelen positiva drogtester i arbetslivet ökar, men att som chef upptäcka drogbruk och veta hur man ska agera kan vara svårt. Utan tester är det nästan omöjligt.