Hoppa till huvudinnehållet
Smitta

God handhygien viktigt för att förebygga vinterkräksjuka

Vinterkräksjukan har nått nya toppnoteringar i år med 40 procent fler sjukanmälningar än under 2018. För att undvika att sprida smittan vidare är god handhygien viktigt, både om man själv har smittats eller om man tagit hand om någon som är magsjuk.

Enligt siffror från Previa har vinterkräksjukan ökat med 40 procent i år jämfört med 2018. Samtidigt har sjukskrivningar för influensa minskat med 25 procent.

– Antalet personer som vabbar ligger på samma nivåer som i fjol, trots att sjukanmälningar om influensa är lägre nu. Anledningen till detta är troligtvis att vinterkräksjukan är mer omfattande och kräver större omvårdnad, säger Lennart Sohlberg, analytiker och hälsoekonom på Previa i en kommentar. Foto: Previa

Varje år insjuknar flera 100 000 svenskar i vinterkräksjukan. Förutom att det orsakar obehag för den som blir sjuk innebär det både produktionsbortfall och stora sjukskrivningskostnader för samhället.

Men det finns sätt att minska smittspridningen. Den som blivit smittad ska stanna hemma i minst ett dygn efter den senaste kräkningen eller diarrén. För barn i förskolan gäller två dygn. God handhygien är också viktigt, både för allmänheten och för förskolepersonal och vårdpersonal som tar hand om smittade personer.

Att använda handsprit räcker inte som skydd eftersom de flesta typer inte har tillräcklig effekt mot det virus som sprider vinterkräksjuka - caliciviruset. Det mest effektiva är i stället tvål och vatten. Den som kommit i kontakt med smittan ska inte hantera livsmedel som andra ska äta.

Säsongen för vinterkräksjuka brukar vara mellan november till april, att döma av de sökningar som görs på vinterkräksjuka hos bland annat 1177 Vårdguiden. Även om symtomen är obehagliga är det ett kort sjukdomsförlopp och för de allra flesta en helt ofarlig sjukdom.

 

TIPS

Tvätta händerna på rätt sätt

  • Skölj händerna under rinnande vatten.
  • Ta tvål och löddra in hela händerna så att skum uppstår.
  • Gnugga händerna medan du räknar till 15 långsamt. Gärna ännu längre.
  • Glöm inte att ta av ringar och göra rent under naglarna.
  • Skölj av med ljummet vatten.
  • Torka händerna torra på engångshanddukar.
  • Avsluta gärna med handsprit för att minska risken för spridning av andra virus.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Smitta

Senaste om Hälsa