Färre sjukskrivs på grund av värk i kroppen
Publicerat 13 maj 2019
Risken att bli långtidssjukskriven på grund av besvär i muskler och skelett har minskat de senaste åren. Men det är fortfarande den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda i arbetaryrken. Byggnadsarbetare och städare är några utsatta yrkesgrupper.
Ju högre upp i ålder desto större är risken att drabbas av en långtidssjukskrivning på grund av ledsjukdomar som reumatism och artros, ryggsjukdomar och sjukdomar i mjukvävnader. Fram till 45 års ålder är psykiska besvär den största risken för långvarig sjukdom, men sedan minskar den psykiska ohälsan samtidigt som risken för sjukdomar i muskler och skelett ökar. Det visar en rapport från AFA Försäkring.
– Ju äldre du blir desto värre blir det. Det är fem gånger högre risk för långvarig sjukdom för den äldsta åldersgruppen jämfört med den yngsta, säger Mats Åhlgren, statistiker på AFA Försäkring.
Rapporten visar också att kvinnor och män drabbas i olika utsträckning av olika besvär inom samma diagnosgrupp.
– Om man jämför får männen en större andel ryggsjukdomar, medan kvinnor har relativt mer sjukdomar i mjukvävnader, som fibromyalgi och skulderledsproblem.
Den typiska personen med långvarig sjukfrånvaro är en kvinnlig undersköterska i 60-årsåldern med ledbesvär som jobbar i offentlig sektor. Även fönsterputsare, städare, bygg- och livsmedelsindustriarbetare hör till de yrkesgrupper som har störst risk att insjukna, medan läkare, ingenjörer, lärare och försäljare har minst risk.
Rapporten från AFA Försäkring kopplar inte besvären till arbetet, men forskning har visat att yrken med tung och ensidig belastning är en riskfaktor i sig för att drabbas av besvär i muskler och skelett. Det kan göra det svårare att utföra arbetet och leda till sjukskrivning, vilket inte behöver gälla för yrkesgrupper som har mindre fysiskt belastande arbeten.
Syftet med rapporten är att uppmärksamma muskuloskeletala sjukdomar och vara en hjälp i arbetet med att förebygga ohälsa och arbetsskador. Teknikutvecklingen har gjort att det i dag finns hjälpmedel som kan göra det möjligt för människor med till exempel ryggsjukdomar att komma tillbaka i arbete i högre utsträckning.
– Kan man få en robotarm som hjälper en att lyfta kanske man kan fortsätta jobba och inte behöver vara sjukskriven, säger Mats Åhlgren.

Krister Zeidler
Mer om Arbetssjukdomar
-
Ny sajt ska hjälpa unga att göra rätt yrkesval
Arbetssjukdomar • Lagom tills att det är dags för landets niondeklassare att välja gymnasieprogram re-lanseras webbplatsen Jobbafrisk. Den innehåller fakta om hälsorisker kopplade till olika yrken och vill hjälpa unga till ett långt och hållbart arbetsliv.
-
Hälsan har blivit bättre under pandemin
Arbetssjukdomar • Under pandemin verkar svenska arbetstagare paradoxalt nog blivit friskare än någonsin. Färre har varit sjukskrivna och fysiska besvär till följd av arbetet har minskat. Det visar den årliga undersökningen Jobbhälsoindex.
-
Förfrysning ökar risken för vita fingrar
Arbetssjukdomar • Nervskadan vita fingrar kan uppstå efter arbete med vibrerande maskiner samt om man arbetat utomhus när det är kallt. Nu visar en ny avhandling att förfrysning tidigare i livet ökar risken att drabbas.
Senaste om Hälsa
-
Sveriges arbetsplatser ska bli mer cykelvänliga
Må bra • I veckan lanseras satsningen Cykelvänligast som en rad svenska kommuner samt Cykelfrämjandet står bakom.
-
Så fungerar utomhuskontor
Kontor • Att erbjuda utomhusjobb är en enkel sak för att öka hälsan hos sina medarbetare, anser Jenny Rungegård, en av initiativtagarna för fastighetsbolaget Castellums utomhuskontor.
-
Lärare behöver prioritera sin rösthälsa
Må bra • Många lärare lider av röstbesvär i klassrummen. Men genom att utveckla sin röst och kommunikation finns mycket att vinna.