Hoppa till huvudinnehållet

Nysningar och luftburen smitta är faktiskt inte den värsta smittokällan. Det är kaffeautomaten och kopieringsmaskinen, enligt Urban Svensson på företagshälsovården Previa.

Bild: Istockphoto

Smitta

Så stoppar du smittan på jobbet

Hostig och snörvlig? Att undvika smittor på jobbet kan vara svårt. Särskilt gäller det att se upp med de värsta smittofällorna. Lite vett och etikett i förkylningstider hjälper långt.

Under vinterhalvåret är övre luftvägsinflektioner vanliga. Smittan sprids lätt på jobbet. Det räcker med att en kollega dyker upp sjuk på jobbet för att mer än hälften av de gemensamma ytorna på arbetsplatsen ska vara infekterade redan vid lunchtid, visar en undersökning vid University of Arizona.

– Nysningar och luftburen smitta är inte, som många tror, värst. Värsta boven är händerna och du rör vid fler saker än du tror. Kaffeautomaten och kopieringsmaskinen på kontoret hör till de vanligaste smittokällorna, säger Urban Svensson, läkare och medicinskt ledningsansvarig vid företagshälsovården Previa.

Andra vanliga smittokällor är dörrhandtag, telefoner och tangentbord, hiss- och lysknappar och att kramas och skaka hand. Men enkla medel vintertid kan hjälpa långt för att minska risken för smitta.

– Värst är risken att smittas innan en förkylning bryter ut. Därför blir det ännu viktigare om det finns en gemensam policy på arbetsplatsen för hur man undviker att smitta kollegorna, säger Urban Svensson.

Hans råd är att ha Socialstyrelsens god handhygienaffisch med väl synliga vett-och-etikett-tips för hur man undviker onödig smitta på arbetsplatsen.
Att förkylningar och influensavirus härjar just vintertid beror på att virus trivs bättre i torr och kall luft.

– Smittorisken ökar för att vi är mer inomhus på vintern. Men färre skulle bli förkylda om alla tillämpade reglerna. Bryts smittan så stoppas den.

För företagshälsovården är målet att uppnå en relativt låg sjukfrånvaro. Men att "sjobba" – jobba fastän man är sjuk - avråder Urban Svensson.

– Det beror lite på hur sjuk man är, har man en febersjukdom ska man stanna hemma.

I öppna kontorslandskap är det extra stor risk att smittas extra av en kollega som går till jobbet och är lite krasslig.

– Smitta sprids lättare ju kortare det är mellan varje enskild medarbetare och det är lite osolidariskt att gå till jobbet om du är förkyld och febrig, säger Urban Svensson.

Lösningen kan vara att jobba hemifrån.

– Chefen ska föregå med gott exempel och stanna hemma vid sjukdom och ge medarbetare som kan, förutsättningar att jobba hemifrån. Det finns inga likhetstecken mellan att vara sjuk och att inte ha någon arbetsförmåga alls, säger Urban Svensson.

Och vad ska man då göra för att snabbt bli frisk?

– Det allra viktigaste för att få en förkylning att gå över så snabbt som möjligt är att se till att sova ut.

Några få drabbas av säsongsinfluensan, som liksom förkylningsvirus, sprids genom hosta och nysningar eller vid kontakt med någon som är sjuk. För de flesta är influensa ofarlig, men en vaccination ökar motståndskraften mot ett angrepp av influensavirus. Om man ändå blir sjuk blir oftast symtomen mildare.

– För de allra flesta är en vaccination bortslängd, på individnivå är risken att drabbas väldigt liten. Den kan vara bra om man tillhör någon riskgrupp, exempelvis gravida, diabetiker, har nedsatt immunförsvar eller är över 65.

Ett starkt immunförsvar ökar chanserna att hålla sig frisk. Regelbunden träning och ordentligt med sömn är viktiga komponenter för att stärka kroppens motståndskraft. Likaså att undvika stress och alkohol.

– Se till att sova ordentligt, gå ut och tanka dagsljus på lunchen för att få bättre dygnsrytm, och surfa inte på nätterna. Rör på dig varje dag, vardagsmotion och raska promenader räcker långt. Se till att få puls minst en halvtimme om dagen för att stärka konditionen och därigenom förebygga infektioner, säger Urban Svensson.

Vad du äter har också stor inverkan på immunsystemet.

– Ät allsidig och ordentlig näringsriktig mat och ät på regelbundna tider. Då behövs heller inga extra tillskott. Det räcker med att vi äter fisk- och mejeriprodukter regelbundet så får vi i oss tillräckligt med D-vitamin. Undvik att småäta och se upp med tomma kalorier, socker och fett, som det kan vara lätt att falla för när det är mörkt ute eller lite motigt på jobbet.

Sjukfrånvaron skulle kunna minska genom ett hälsofrämjande arbete bland arbetsgivarna, med exempelvis råd och stöd kring kost och motion och livsstilsförändringar, enligt Urban Svensson.

– Långvarig stress försämrar immunförsvaret, så att man blir mer känslig för virussjukdomar som förkylningar och influensa. Fler arbetsgivare borde bedriva ett aktivt hälsofrämjande arbete och ett mer systematiskt arbetsmiljöarbete.

TIPS

Undvik smitta på jobbet

  • Tvätta och sprita händerna ofta. Det tar minst 20 sekunder att tvätta händerna riktigt rena. Glöm inte tumme och handled.
  • Torka torrt. Fuktiga händer sprider fler bakterier och virus än torra. Använd pappershandduk som slängs efter att man har använt den.
  • Torka av gemensamma ytor och knappar. Se till att trasa och handsprit finns tillgängligt.
  • Håll datorer och telefoner rena. Se till att det finns redskap för att desinficera tangentbord, telefoner och automater.
  • Håll avståndet. Se till att det är minst en meter mellan arbetsplatserna i ett kontorslandskap.
  • Underlätta för lokalvårdarna.
  • Chefen ska föregå med gott exempel och stanna hemma vid sjukdom.
  • Ge medarbetarna förutsättningar att jobba hemifrån.

Margaretha Eldh

Mer om Smitta

Senaste om Hälsa