Hoppa till huvudinnehållet
Allergier

Nitrilhandskar bakom ökning av eksem

Engångshandskar av nitril har blivit allt mer populära i förskolan, bakom charkdisken, i frisersalongen – och inom vården förstås. Nu misstänker dermatologer att gummimaterialet ligger bakom ett uppsving av eksem.

En ny undersökning visar att var femte sjukhusanställd i södra Sverige har haft handeksem det senaste året. En alarmerande siffra och ännu vet man inte säkert vad det beror på. Men nu misstänker dermatologer att en ny populär engångshandske av gummi kan ligga bakom eksemfallen.

Sedan man infört skärpta hygienkrav i flera branscher har användningen av så kallade nitrilhandskar av gummi exploderat, de är ungefär femton gånger vanligare än för tio år sedan. Hygienkraven har också ökat och därmed kravet på att byta handskar ofta.

– Det är ju känt sedan länge att vårdpersonal är väldigt utsatta. Det som har hänt nu är att handskanvändningen har ökat samtidigt som man har slutat att köpa in vinylhandskar av miljöskäl och gått över till gummihandskar av nitril, säger Ann Pontén, överläkare vid Yrkes-och miljödermatologiska avdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Ann Pontén och hennes kollegor misstänker att det kan finnas ett samband mellan den här nya gummihandsken och det ökade antalet eksemfall.

– Olika sorters kemikalier kan ge allergi om man får på sig för mycket, säger Ann Pontén.

De kemiska ämnena som finns i de populära gummihandskarna har analyserats på Yrkesdermatologens laboratorium och över 500 sjukhusanställda har blivit undersökta med en allergitest för att få svart på vitt om det är handsken som är boven bakom det alarmerande antalet eksemfall. Resultaten kommer att presenteras i september.

– Förmodligen använder vi mer nitrilhandskar i Sverige än i övriga Europa. Nu vill vi undersöka om det verkligen är nitrilhandskarna som ligger bakom eksemfallen. Därför allergitestades de anställda även med ämnen i handsprit, tvålar och handkrämer från jobbet, säger hon.
Förutom av vårdpersonal används handskarna flitigt på tandläkarmottagningar, i livsmedelsfabriker, sushibutiker, förskola, hemtjänst, salladsrestauranger, charkdiskar och frisersalonger.

– Nu har exponeringen ökat mycket utan att man gjort någon riskbedömning. Jag tycker personligen att man bör kalla det för en arbetsmiljöfråga, säger hon.

Eksem visar sig oftast i form av rodnad, knottror, sprickor och blåsor. Dessutom kliar det ofta. Man kan drabbas av eksem utan att vara allergisk. Men eftersom man inte kan se det utanpå är det bra att få en individuell bedömning hos en dermatolog, vilket ofta innebär att man gör ett allergitest.

– En del personer försöker byta tvål, handskar och handkräm för att bli av med problemet på egen hand och håller på och testar sig fram i ett halvår eller längre. Men det är viktigt att bli undersökt med ett riktigt lapptest, säger hon.

Att man får veta vilka substanser som man reagerar mot är inte bara viktigt för den drabbade som får kunskap om vilka ämnen man har allergier mot och därmed ska undvika. Men det kan också hjälpa dermatologerna att få syn på vilka allergiframkallande produkter som många reagerar mot.

– Det är viktigt att vi får en samlad kunskap som vi kan agera på, säger hon.

FAKTA

Här används ofta nitrilhandskar:

  • Sjukvården
  • Tandläkarmottagningar
  • Livsmedelsbutiker
  • Charkdiskar
  • Sushirestauranger
  • Salladsrestauranger
  • Förskolor
  • Hemtjänsten
  • Fabriker
  • Frisersalonger
bild på Maja Lundbäck

Maja Lundbäck

Mer om Allergier

Senaste om Hälsa