Så mycket kostar dödsolyckorna
Publicerat 27 februari 2023
Utöver det mänskliga lidande som dödsolyckor på arbetet orsakar, kostar det även samhället stora summor i produktionsbortfall. Satsningar på förebyggande arbete skulle kunna spara miljardbelopp årligen, enligt en studie från Gävle Högskola.
När forskaren Mahmoud Rezagholi vid Högskolan i Gävle bedömde kostnader för de totalt 543 dödsolyckor som inträffat mellan åren 2008 och 2019 konstaterade han att det, förutom administrativa kostnader, försäkringsersättningar och vårdkostnader, handlar om ytterligare 8,5 miljarder kronor enbart i produktionsbortfall.
Enligt Mahmoud Rezagholi synliggörs det inte i rapporteringen att dödsolyckor genererar en hög ekonomisk kostnad i förlorade arbetsår.
– När en ung person förolyckas på arbetet går också ett långt produktivt arbetsliv förlorat.
Mahmoud Rezagholi hoppas nu att fler får upp ögonen för kostnaderna och inser att de måste investera mer för att förebygga olyckor på arbetsplatserna.
– Varje dödsolycka är en tragedi, ingen ska behöva dö under arbetet. Jag vill visa att förebyggande arbetsmiljöarbete ger otroligt mycket tillbaka i ökad nationalinkomst och välfärd.
Dödsolyckor
Antal arbetsrelaterade dödsolyckor i Sverige:
- 2018 50
- 2019 36
- 2020 24
- 2021 39
- 2022 41
Källa: Arbetsmiljöverket

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
-
Pågående dödligt våld bakom flera dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fyra av de arbetsrelaterade dödsolyckorna förra året var kopplade till pågående dödligt våld, PDV.
-
Robotarmen hjälpte honom tillbaka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tonney Forsberg förlorade sin arm i en arbetsplatsolycka. Sju år senare är han tillbaka på jobbet igen tack vare världens mest avancerade armprotes.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
”Diagnosen har gjort att stress ses som något skadligt”
Stress • Diagnosen utmattningssyndrom är unik för Sverige. Samtidigt finns mycket lite kunskap om orsaker och behandling. Det bekymrar Elin Lindsäter, forskare vid Karolinska Institutet.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.