Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsolyckor och arbetsskador

Så mycket kostar dödsolyckorna

Utöver det mänskliga lidande som dödsolyckor på arbetet orsakar, kostar det även samhället stora summor i produktionsbortfall. Satsningar på förebyggande arbete skulle kunna spara miljardbelopp årligen, enligt en studie från Gävle Högskola.

När forskaren Mahmoud Rezagholi vid Högskolan i Gävle bedömde kostnader för de totalt 543 dödsolyckor som inträffat mellan åren 2008 och 2019 konstaterade han att det, förutom administrativa kostnader, försäkringsersättningar och vårdkostnader, handlar om ytterligare 8,5 miljarder kronor enbart i produktionsbortfall.

Enligt Mahmoud Rezagholi synliggörs det inte i rapporteringen att dödsolyckor genererar en hög ekonomisk kostnad i förlorade arbetsår.

– När en ung person förolyckas på arbetet går också ett långt produktivt arbetsliv förlorat.

Mahmoud Rezagholi hoppas nu att fler får upp ögonen för kostnaderna och inser att de måste investera mer för att förebygga olyckor på arbetsplatserna.

– Varje dödsolycka är en tragedi, ingen ska behöva dö under arbetet. Jag vill visa att förebyggande arbetsmiljöarbete ger otroligt mycket tillbaka i ökad nationalinkomst och välfärd.

FAKTA

Dödsolyckor

Antal arbetsrelaterade dödsolyckor i Sverige:

  • 2018 50
  • 2019 36
  • 2020 24
  • 2021 39
  • 2022 41

Källa: Arbetsmiljöverket

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador

Senaste om Forskning