Bild: Unsplash
Aktivitetsbaserade kontor blir aldrig färdiga
Publicerat 25 januari 2023
Ett aktivitetsbaserat kontor blir aldrig klart utan behöver ständigt utvecklas och anpassas efter medarbetarnas behov. Standardiserade lösningar ska undvikas, enligt forskaren Melina Forooraghi.
I sin doktorsavhandling vid arkitektur och samhällsbyggnadsteknik på Chalmers tekniska högskola, har Melina Forooraghi undersökt vad som får människor att må bra på aktivitetsbaserade kontor samt hur design och utformning av lokalerna kan bidra till en god arbetsmiljö.
– Att byggnationen är färdigställd är inte synonymt med att kontorsmiljön är färdig. Det aktivitetsbaserade kontoret ska ses som ett rörligt projekt som får fortsätta att utvecklas över tid genom att testa olika lösningar och att jobba med anpassningar.
Använd ytorna smart
En anpassning kan vara att ändra delar av lokalen med låg beläggning till att i stället stödja aktiviteter som behöver mer arbetsyta. Kanske är det fler tysta zoner om många vill jobba koncentrerat eller utrymmen som passar när fler behöver samarbeta i grupp.
Det är medarbetarnas behov och arbetsmönster som ska styra, anser Melina Forooraghi. Arbetsgivarna behöver kartlägga behoven vartefter och fråga sig om lokalerna är anpassade för de aktiviteter och arbetsuppgifter de anställda har i dag. Men man behöver också blicka framåt och fundera på behoven några år fram i tiden.
Det som ska passa alla passar egentligen inte någon
– Arbetsgivarna missar ofta att få med medarbetarnas perspektiv i processen, det leder till en kontorsdesign som ska passa för alla, men som egentligen inte passar någon eftersom den ska svara mot en mängd olika behov och skillnader.
Vilka frågeställningar ska man då ha med i behovsanalysen? Jo, Melina Forooraghi tipsar om att stämma av med medarbetarna vad deras arbetsuppgifter kräver. Behöver de utrymmen för koncentration, integritet eller kommunikation? Det är också viktigt att stämma av hur ofta de vill jobba på kontoret och vilken utrustning deras arbetsuppgifter kräver.
En ordentlig behovsanalys lönar sig
Det är resurskrävande att kartlägga behoven. Men hoppar man över behovsanalysen kan det leda till att vissa arbetsplatser används fel och att delar av utrymmen på kontoret står tomma för att ingen använder dem.
Melina Forooraghi menar att man ska vara medveten om att ett välfungerande aktivitetsbaserat kontor inte är en självklar besparing för arbetsgivaren när det gäller lokalerna. Det är däremot en mer hälsofrämjande arbetsmiljö eftersom det är utformat efter medarbetarnas behov.
Så hur håller man frågan om det rörliga aktivitetsbaserade kontoret levande i en organisation?
– Med regelbunden input från de anställda och noggrann planering före och under en flytt och i den dagliga verksamheten. Då kan man förebygga problem och lösa nya som uppstår. För en hälsofrämjande kontorsmiljö är det nödvändigt att uppmärksamma arbetsmiljöns begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet, säger Melina Forooraghi.
Gerd Eriksson
Mer om Kontor
-
Utomhusjobb ger återhämtning
Kontor • Kontorsarbete behöver inte vara synonymt med att sitta inne framför en skärm, enligt Charlotte Petersson Troije som skrivit världens första avhandling om utomhuskontor.
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Därför bör inte kontoret vara knäpptyst
Kontor • Är dagens kontorslandskap för tysta? Det anser ljuddesignern Alexander Kassberg. När det är knäpptyst blir vi lättare störda av ljud runtomkring och det blir svårare att koncentrera sig.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.