Nattarbete ökar risken för arbetsolyckor
Publicerat 17 september 2018
Personer som jobbar natt löper större risk att skada sig på jobbet än anställda som jobbar dagtid. Det visar en dansk forskningsstudie.
Efter en vecka med nattarbete löper vårdpersonal större risk att råka ut för ett arbetsolycksfall jämfört med vårdpersonal som jobbat dagtid. Det visar en undersökning från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) där drygt 69 000 anställda ingår. Forskarna har undersökt risken för olyckor både på jobbet samt på väg till och från arbetsplatsen.
– Nattarbetare får mindre sömn och återhämtning vilket gör att man är tröttare än normalt under den period man jobbar natt. Därför valde vi att även ta med färdolycksfall. Nattarbete ökar risken för olyckor generellt. Tröttheten försvinner ju inte på något magiskt vis bara för att man lämnar jobbet, säger Helena Breth Nielsen, forskare på NFA i en kommentar.
Underlaget för studien är en nationell arbetstidsdatabas i Danmark där 69 200 personer ingår. Forskarna har jämfört anställda med samma typ av arbetsuppgifter. Tidigare studier har inte tagit hänsyn till att risken för olyckor kan skilja sig åt mellan olika yrken.
– Det gör att vi med större vetenskaplig säkerhet kan säga att det är nattarbetet som är problemet och inte vad man jobbar med eller vem man är, säger Anne Helene Garde, professor på NFA i en kommentar.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
-
Så mycket kostar dödsolyckorna
Arbetsolyckor och arbetsskador • Satsningar på att förebygga arbetsrelaterade dödsolyckor skulle kunna spara miljardbelopp årligen, enligt en studie från Gävle Högskola.
-
Pågående dödligt våld bakom flera dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fyra av de arbetsrelaterade dödsolyckorna förra året var kopplade till pågående dödligt våld, PDV.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
”Diagnosen har gjort att stress ses som något skadligt”
Stress • Diagnosen utmattningssyndrom är unik för Sverige. Samtidigt finns mycket lite kunskap om orsaker och behandling. Det bekymrar Elin Lindsäter, forskare vid Karolinska Institutet.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.