Nattarbete ökar risken för arbetsolyckor
Publicerat 17 september 2018
Personer som jobbar natt löper större risk att skada sig på jobbet än anställda som jobbar dagtid. Det visar en dansk forskningsstudie.
Efter en vecka med nattarbete löper vårdpersonal större risk att råka ut för ett arbetsolycksfall jämfört med vårdpersonal som jobbat dagtid. Det visar en undersökning från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) där drygt 69 000 anställda ingår. Forskarna har undersökt risken för olyckor både på jobbet samt på väg till och från arbetsplatsen.
– Nattarbetare får mindre sömn och återhämtning vilket gör att man är tröttare än normalt under den period man jobbar natt. Därför valde vi att även ta med färdolycksfall. Nattarbete ökar risken för olyckor generellt. Tröttheten försvinner ju inte på något magiskt vis bara för att man lämnar jobbet, säger Helena Breth Nielsen, forskare på NFA i en kommentar.
Underlaget för studien är en nationell arbetstidsdatabas i Danmark där 69 200 personer ingår. Forskarna har jämfört anställda med samma typ av arbetsuppgifter. Tidigare studier har inte tagit hänsyn till att risken för olyckor kan skilja sig åt mellan olika yrken.
– Det gör att vi med större vetenskaplig säkerhet kan säga att det är nattarbetet som är problemet och inte vad man jobbar med eller vem man är, säger Anne Helene Garde, professor på NFA i en kommentar.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.
-
”Tystnadskultur skapar stress och ohälsa”
Arbetsklimat • Vad innebär begreppet tystnadskultur och hur utbrett är fenomenet på svenska arbetsplatser? Det ska Myndigheten för arbetsmiljökunskap ta reda på genom ett projekt där man tar hjälp av forskare från olika fält.