Nattarbete ökar risken för arbetsolyckor
Publicerat 17 september 2018
Personer som jobbar natt löper större risk att skada sig på jobbet än anställda som jobbar dagtid. Det visar en dansk forskningsstudie.
Efter en vecka med nattarbete löper vårdpersonal större risk att råka ut för ett arbetsolycksfall jämfört med vårdpersonal som jobbat dagtid. Det visar en undersökning från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) där drygt 69 000 anställda ingår. Forskarna har undersökt risken för olyckor både på jobbet samt på väg till och från arbetsplatsen.
– Nattarbetare får mindre sömn och återhämtning vilket gör att man är tröttare än normalt under den period man jobbar natt. Därför valde vi att även ta med färdolycksfall. Nattarbete ökar risken för olyckor generellt. Tröttheten försvinner ju inte på något magiskt vis bara för att man lämnar jobbet, säger Helena Breth Nielsen, forskare på NFA i en kommentar.
Underlaget för studien är en nationell arbetstidsdatabas i Danmark där 69 200 personer ingår. Forskarna har jämfört anställda med samma typ av arbetsuppgifter. Tidigare studier har inte tagit hänsyn till att risken för olyckor kan skilja sig åt mellan olika yrken.
– Det gör att vi med större vetenskaplig säkerhet kan säga att det är nattarbetet som är problemet och inte vad man jobbar med eller vem man är, säger Anne Helene Garde, professor på NFA i en kommentar.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Stress bakom många dödsolyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar i arbetsrelaterade olyckor på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
-
En av fem brittiska läkare använder AI
AI • En av fem brittiska allmänläkare använder sig av generativa AI-verktyg, som Chat GPT, i sitt arbete, enligt en ny undersökning.
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.