Nattarbete ökar risken för arbetsolyckor
Publicerat 17 september 2018
Personer som jobbar natt löper större risk att skada sig på jobbet än anställda som jobbar dagtid. Det visar en dansk forskningsstudie.
Efter en vecka med nattarbete löper vårdpersonal större risk att råka ut för ett arbetsolycksfall jämfört med vårdpersonal som jobbat dagtid. Det visar en undersökning från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) där drygt 69 000 anställda ingår. Forskarna har undersökt risken för olyckor både på jobbet samt på väg till och från arbetsplatsen.
– Nattarbetare får mindre sömn och återhämtning vilket gör att man är tröttare än normalt under den period man jobbar natt. Därför valde vi att även ta med färdolycksfall. Nattarbete ökar risken för olyckor generellt. Tröttheten försvinner ju inte på något magiskt vis bara för att man lämnar jobbet, säger Helena Breth Nielsen, forskare på NFA i en kommentar.
Underlaget för studien är en nationell arbetstidsdatabas i Danmark där 69 200 personer ingår. Forskarna har jämfört anställda med samma typ av arbetsuppgifter. Tidigare studier har inte tagit hänsyn till att risken för olyckor kan skilja sig åt mellan olika yrken.
– Det gör att vi med större vetenskaplig säkerhet kan säga att det är nattarbetet som är problemet och inte vad man jobbar med eller vem man är, säger Anne Helene Garde, professor på NFA i en kommentar.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Unga butiksanställda riskerar belastningsskador
Arbetsolyckor och arbetsskador • Kassapersonal och målare är två yrkesgrupper som riskerar skador på grund av bristande ergonomi på jobbet.
-
Skador på händerna vanliga i många branscher
Arbetsolyckor och arbetsskador • Nästan 40 procent av de allvarliga arbetsskadorna består av olika typer av handskador, enligt statistik från Afa Försäkring. En av de värst drabbade yrkesgrupperna är snickare.
-
Dödsolyckorna tillbaka på samma nivå
Arbetsolyckor och arbetsskador • Förra året miste 44 personer livet på grund av en olycka på jobbet. Att olyckorna var färre 2020 verkar ha varit en tillfällig minskning.
Senaste om Forskning
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
En kram kan skydda mot stress
Stress • En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.