Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsolyckor och arbetsskador

Nattarbete ökar risken för arbetsolyckor

Personer som jobbar natt löper större risk att skada sig på jobbet än anställda som jobbar dagtid. Det visar en dansk forskningsstudie.

Efter en vecka med nattarbete löper vårdpersonal större risk att råka ut för ett arbetsolycksfall jämfört med vårdpersonal som jobbat dagtid. Det visar en undersökning från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) där drygt 69 000 anställda ingår. Forskarna har undersökt risken för olyckor både på jobbet samt på väg till och från arbetsplatsen.

– Nattarbetare får mindre sömn och återhämtning vilket gör att man är tröttare än normalt under den period man jobbar natt. Därför valde vi att även ta med färdolycksfall. Nattarbete ökar risken för olyckor generellt. Tröttheten försvinner ju inte på något magiskt vis bara för att man lämnar jobbet, säger Helena Breth Nielsen, forskare på NFA i en kommentar.

Underlaget för studien är en nationell arbetstidsdatabas i Danmark där 69 200 personer ingår. Forskarna har jämfört anställda med samma typ av arbetsuppgifter. Tidigare studier har inte tagit hänsyn till att risken för olyckor kan skilja sig åt mellan olika yrken.

– Det gör att vi med större vetenskaplig säkerhet kan säga att det är nattarbetet som är problemet och inte vad man jobbar med eller vem man är, säger Anne Helene Garde, professor på NFA i en kommentar.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador

Senaste om Forskning