Hoppa till huvudinnehållet
Innovationer

Prisad uppsats om förbättringar i ambulans

Tunga lyft, trånga utrymmen och otymplig utrustning är vardag för de som jobbar inom ambulanssjukvården. Nu har två studenter från Chalmers fått pris för sin uppsats om förbättringar av arbetsmiljön i ambulansfordon.

Att jobba med liv och död i 160 kilometer i timmen på begränsad yta är speciellt. Och när allt mer teknisk utrustning ska rymmas på den lilla ytan blir ergonomin lidande. Chalmersstudenterna Anders Jimgren och Johan Karlsson, som läst design och produktutveckling, har i sitt examensarbete tittat på hur vårdutrymmet i en ambulans kan förbättras för att ge en bättre arbetsmiljö. I uppsatsen "Optimering av vårdutrymme i ambulansfordon" kartlade de både brister och kom med förslag på nya lösningar.

– Vi såg att det var trångt och svårt att komma åt utrustningen. Ofta var ambulanssjukvårdarna tvungna att knäppa av sig bältet för att nå det de behövde, vilket såklart inte är bra ur säkerhetssynpunkt, säger Anders Jimgren. Foto: privat

De gjorde också en ergonomisk analys av arbetsställningarna i ambulansen och tittade på vilken del av utrustningen som användes mest. Apparaten som mäter bland annat EKG, blodtryck och syresättning och som också är en defibrillator användes ofta. Den väger nio kilo och är svår att både ta loss från sitt fäste och att sätta tillbaka. I de flesta uttryckningarna skulle den med in till patient och då fick ambulanspersonalen kliva in i bilen och ta loss den.

– Medicinväskan användes också ofta, även den väger runt nio kilo och är stor och klumpig och har egentligen ingen bra plats i ambulansen. Under färd stod den ofta mellan benen på personalen som då hade svårt att böja sig ner med bältet på för att komma åt det de skulle ha i den, säger Anders Jimgren.

Anders Jimgren och Johan Karlsson tog fram flera förslag till förbättringar av arbetsmiljön i en ambulans. Bland annat en mobil arbetsställning med tryckfjädrar där det går att dra utrustningen till sig, något som förbättrar ergonomin väsentligt.

– Ambulansyrket är redan från början ett krävande yrke, vilket gjorde det extra sporrande att arbeta fram en lösning som skulle göra skillnad i ambulanspersonalens vardag, säger Johan Karlsson.

Anders Jimgrens och Johan Karlssons uppsats om förslag till förbättringar av arbetsmiljön för ambulanspersonal har alltså fått Prevent och AFA Försäkrings stipendium "Utmärkt arbetsmiljöuppsats" på 15 000 kronor.

Hur kändes det att få priset?

– Vi blev såklart jätteglada. Vi har jobbat i ett halvår med detta och jag hoppas att vi kan jobba vidare och ta fram prototyper som på sikt kan leda till att det går att realisera förbättringarna i arbetsmiljön för ambulanssjukvårdare. De är verkliga hjältar, säger Anders Jimgren.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Innovationer

Senaste om Forskning