Hoppa till huvudinnehållet
Sjukfrånvaro

Kvällsarbete kan ge migrän

De som jobbar kväll regelbundet drabbas oftare av migrän än som de som jobbar dagtid, enligt en dansk studie. Och forskarna menar att konsekvenserna av migrän är ett förbisett hälsoproblem med korttidssjukskrivningar som följd.

Var femte kvinna och var tionde man lider av migrän eller återkommande huvudvärk, vilket givetvis avspeglar sig även i arbetslivet. Och forskare vid Köpenhamns universitet har tillsammans med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø undersökt om det är skillnad i förekomsten av migrän beroende på vilken tid på dygnet man arbetar. 

5 872 yrkesaktiva i olika branscher var med i studien och de delades in i tre grupper. De som jobbade dag mellan 06 och18, de som jobbade kväll mellan 15 och 24 och de som jobbade natt mellan 24 och 05. Deltagarna fick bland annat svara på frågan om de under det sista året sökt vård för migrän.

Resultatet visade att gruppen som jobbade kväll (15-24) hade sökt vård för sin migrän dubbelt så ofta som de som jobbade dagtid. Det var oavsett kön, ålder, upplevd stress och antalet sömn- och arbetstimmar.  Och de som hade jobbat kväll länge och de som nyligen hade börjat med det hade störst problem.

Forskarna bakom rapporten menar ändå att det kanske inte är kvällsarbetet i sig som är orsaken till migränen. Det kan vara så att personer som har migrän aktivt väljer kvällsarbete för att det funkar bättre för dem. Något som också Anna Karin Wallberg, som är Huvudvärksförbundets ordförande, tror kan stämma.

– Den som har migrän kanske väljer att jobba kväll för att det är lugnare på vissa arbetsplatser då.  Det kan också vara så att de föredrar att jobba när det är mörkt. Var och en som har migrän får fråga sig vad som funkar bäst för dem, för vissa kanske det är just kvällsarbete. De flesta som har migrän känner sina triggers och vet att de behöver äta och sova på regelbundna tider och inte stressa – det kan också vara så att det är svårare att få en bra dygnsrytm om man alltid jobbar kväll.  

Hur är förståelsen för migrän på arbetsplatserna i dag
– Det är en diagnos som förlöjligas och inte tas på allvar.  Många vet inte att det är en neurologisk sjukdom utan tror att det är frågan om vanlig huvudvärk. PÅ WHO har man klassat migrän som den sjätte mest handikappande diagnosen, säger Anna Karin Wallberg.  

Hon tycker att arbetsplatserna ska låta en kunnig person informera om hur migrän fungerar. Och hon förordar också flexibla arbetstider så att den som har migrän kan stanna en halvtimme längre i sängen tills medicinen verkat i stället för att vara borta en hel dag från jobbet.

– Sedan är det viktigt att det finns ett fungerande vilrum på varje arbetsplats där det går att mörklägga och ligga ner helt med filt och kudde. Och det ska gå att låsa så att man kan slappna av. Då finns det möjlighet att stanna kvar på jobbet efter man tagit sin medicin i stället för att gå hem när man börjar få känning.

FAKTA

Migrän

Migrän är en kraftig ofta ensidig, pulserande huvudvärk som kommer i attacker. Huvudvärken är ofta förenad med illamående, kräkningar, känslighet för ljud, ljus, och lukter och i vissa fall även halvsidig domning i armar och ben. Huvudvärken förvärras av fysisk aktivitet.

Källa: Huvudvärkförbundet

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Sjukfrånvaro

Senaste om Forskning