
Bild: Istockphoto
Vanligt med elolyckor – men få söker vård
Publicerat 16 juni 2016
Elektriker löper stor risk att drabbas av olyckor i arbetet men få söker vård. Vanliga symptom efter elolyckor är smärta, nedsatt känsel samt muskelsvaghet. Det visar en studie från Arbets- och miljömedicin i Örebro.
Cirka 300 elolyckor anmäls varje år till Elsäkerhetsverket. 200 av dem är arbetsrelaterade. Men mörkertalet är stort. En studie bland 523 elektriker som gjorts vid Arbets- och miljömedicin i Örebro visar att alla upplevt minst en olycka under sin yrkeskarriär. 65 procent hade upplevt två allvarliga olyckor. Endast 25 procent hade sökt vård efter olyckan.
– Det är ett stort intresse från om de här frågorna. Och patienterna vi träffat är glada och tacksamma, de har ofta upplevt att de inte har blivit betrodda inom vården tidigare, säger Lisa Rådman, leg fysioterapeut och doktorand vid Arbets- och miljömedicin Universitetssjukhuset Örebro som ansvarat för studien.
Nerver, blodkärl och muskler leder ström och därför är händer och armar mest utsatta. Vanliga symptom efter en elolycka är smärta, nedsatt känsel och muskelsvaghet. 23 av de 523 elektrikerna hade kvarstående symptom, såsom funktionsnedsättning framförallt i de tunna nervtrådar som förmedlar värme, kyla och smärta.
60 procent av elektrikerna arbetade ensamma enligt studien. Tidsbrist var vanligt förekommande. Det fanns tillgång till skyddsutrustning men det användes inte alltid. Olyckor eller tillbud rapporterades inte alltid. Ingen förändring skedde i säkerhetstänket efter en olycka.
– Vi behöver arbeta mer preventivt, och även följa upp de symptom och skador som uppkommer efter en olycka, säger Lisa Rådman.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Pandemieffekten på arbetsolyckorna borta
Arbetsolyckor och arbetsskador • Antalet arbetsolyckor är nu tillbaka på samma nivå som före pandemin. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
-
Så mycket kostar dödsolyckorna
Arbetsolyckor och arbetsskador • Satsningar på att förebygga arbetsrelaterade dödsolyckor skulle kunna spara miljardbelopp årligen, enligt en studie från Gävle Högskola.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.