Rivningsarbete kan orsaka KOL
Publicerat 13 maj 2016
De som jobbar med bygg- och anläggningsarbete löper större risk att få lungsjukdomen KOL. Särskilt utsatta är de som jobbar mycket med rivningsarbeten samt hantverkare som varit i branschen i mer än 20 år. Det visar ny forskning.
Att riva väggar, slipa eller ta bort gammal isolering skapar mycket damm. Dammet kan sätta sig i luftvägarna och i värsta fall leda till sjukdomar som astma eller KOL.
Bygg- och anläggningsarbetare löper ökad risk att få KOL. I synnerhet gäller det personer som jobbat mer än 20 år i samma yrke. Det visar en dansk studie där forskare följt ett stort antal bygg- och anläggningsarbetare och jämfört dem med andra förvärvsarbetande män. Risken är störst för de som jobbar med rivningsarbete och minst för snickare.
Lilli Kirkeskov vid Arbets- och miljömedicinska kliniken vid Bispebjergs sjukhus har lett studien. Hon anser att det görs för få förebyggande åtgärder.
– Det finns massor av saker man kan göra för att undgå dammet. Många av de åtgärderna vet vi om. Därför är det väldigt frustrerande att det inte ligger mer fokus på att förebygga ute på byggarbetsplatserna, säger hon i en kommentar.
Forskarna har även mätt dammhalter vid några olika arbetsmoment. Det har gett ny kunskap om mängden damm på byggarbetsplatserna. Manuell rivning är ett högriskmoment. Särskilt om det görs inomhus. 40 procent av de mätningar som forskarna gjorde vid manuell rivning låg över gränsvärdena. Än värre blir det om hantverkarna inte använder skyddsmask eller maskiner med utsug.
Arbetsdelningen på byggarbetsplatser har gått mot ökad specialisering och det är ett problem anser Lilli Kirkeskov eftersom vissa då enbart sysslar med rivningsarbete. Samtidigt har snickares arbetsmiljö förbättrats och de utsätts för mindre damm i dag än tidigare. Men generellt är damm ett problem eftersom det drabbar alla på byggarbetsplatsen, inte bara de som sysslar med arbetsmoment som orsakar damm.
Lilly Kirkeskov uppmanar arbetsledare att tänka arbetsmiljö redan när bygget projekteras.
– Det behövs mycket mer fokus på hur man kan avskilja dammiga och icke dammiga arbetsmoment. Det kan till exempel göras genom skärmväggar, säger hon.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Unga butiksanställda riskerar belastningsskador
Arbetsolyckor och arbetsskador • Kassapersonal och målare är två yrkesgrupper som riskerar skador på grund av bristande ergonomi på jobbet.
-
Skador på händerna vanliga i många branscher
Arbetsolyckor och arbetsskador • Nästan 40 procent av de allvarliga arbetsskadorna består av olika typer av handskador, enligt statistik från Afa Försäkring. En av de värst drabbade yrkesgrupperna är snickare.
-
Dödsolyckorna tillbaka på samma nivå
Arbetsolyckor och arbetsskador • Förra året miste 44 personer livet på grund av en olycka på jobbet. Att olyckorna var färre 2020 verkar ha varit en tillfällig minskning.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
En kram kan skydda mot stress
Stress • En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.