Rivningsarbete kan orsaka KOL
Publicerat 13 maj 2016
De som jobbar med bygg- och anläggningsarbete löper större risk att få lungsjukdomen KOL. Särskilt utsatta är de som jobbar mycket med rivningsarbeten samt hantverkare som varit i branschen i mer än 20 år. Det visar ny forskning.
Att riva väggar, slipa eller ta bort gammal isolering skapar mycket damm. Dammet kan sätta sig i luftvägarna och i värsta fall leda till sjukdomar som astma eller KOL.
Bygg- och anläggningsarbetare löper ökad risk att få KOL. I synnerhet gäller det personer som jobbat mer än 20 år i samma yrke. Det visar en dansk studie där forskare följt ett stort antal bygg- och anläggningsarbetare och jämfört dem med andra förvärvsarbetande män. Risken är störst för de som jobbar med rivningsarbete och minst för snickare.
Lilli Kirkeskov vid Arbets- och miljömedicinska kliniken vid Bispebjergs sjukhus har lett studien. Hon anser att det görs för få förebyggande åtgärder.
– Det finns massor av saker man kan göra för att undgå dammet. Många av de åtgärderna vet vi om. Därför är det väldigt frustrerande att det inte ligger mer fokus på att förebygga ute på byggarbetsplatserna, säger hon i en kommentar.
Forskarna har även mätt dammhalter vid några olika arbetsmoment. Det har gett ny kunskap om mängden damm på byggarbetsplatserna. Manuell rivning är ett högriskmoment. Särskilt om det görs inomhus. 40 procent av de mätningar som forskarna gjorde vid manuell rivning låg över gränsvärdena. Än värre blir det om hantverkarna inte använder skyddsmask eller maskiner med utsug.
Arbetsdelningen på byggarbetsplatser har gått mot ökad specialisering och det är ett problem anser Lilli Kirkeskov eftersom vissa då enbart sysslar med rivningsarbete. Samtidigt har snickares arbetsmiljö förbättrats och de utsätts för mindre damm i dag än tidigare. Men generellt är damm ett problem eftersom det drabbar alla på byggarbetsplatsen, inte bara de som sysslar med arbetsmoment som orsakar damm.
Lilly Kirkeskov uppmanar arbetsledare att tänka arbetsmiljö redan när bygget projekteras.
– Det behövs mycket mer fokus på hur man kan avskilja dammiga och icke dammiga arbetsmoment. Det kan till exempel göras genom skärmväggar, säger hon.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Nytt system för att rapportera det positiva i arbetsmiljön
Arbetsmiljöarbete • Nu kan arbetsplatser rapportera det som fungerar – inte bara tillbud och olycksrisker. En ny funktion i det digitala IA-systemet gör det möjligt att lyfta goda arbetsmiljöexempel och sprida dem vidare i organisationen.
-
Fortsatt många fallolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats.
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Onsdagar är veckans sämsta dag
Psykisk hälsa • Måndagar är inte veckans tyngsta dag. Enligt en ny stor brittisk forskningsstudie är det på onsdagar vi mår som sämst.
-
Enkla anpassningar kan göra stor skillnad
Arbetsmiljöarbete • Flexibla lösningar och ett inkluderande ledarskap krävs för att möta de hinder som personer med funktionsnedsättning ställs inför i arbetslivet.
-
Bättre jobb men mer stress
Arbetsmiljöarbete • Jobbkvaliteten har blivit bättre de senaste femtio åren i Sverige men samtidigt har stressen ökat kraftigt