
Bild: iStockPhoto
Fallolyckor tas inte på allvar
Publicerat 1 mars 2016
En ny rapport om arbetsmiljön för städare visar att fall är den vanligaste orsaken till arbetsplatsolyckor. Trots det tas fallolyckor inte riktigt på allvar. Det anser forskarna bakom rapporten.
I rapporten "Råd och rekommendationer för bättre arbetsmiljö vid städning" har IVL, Svenska Miljöinstitutet, gått igenom både arbetsskadestatistik och tidigare forskning på området. Rapporten ger en delvis ny bild av arbetsmiljöproblemen i branschen.
– I dag handlar mycket om belastningsskador eftersom det är ett stort problem för städare, men det finns även en hel del andra arbetsmiljörisker. Fall är den vanligaste olyckan och den medför också långa sjukskrivningar. Samtidigt är min bild att man tycker att fallolyckor är lite trivialt – vem som helst kan ju ramla och det är väl inte så farligt? Men eftersom statistiken talar ett annat språk behöver man ta fallolyckorna på allvar, säger Ann-Beth Antonsson, en av forskarna som tagit fram rapporten.
Städbranschen är hårt konkurrensutsatt och ofta saknar medarbetare en mer omfattande utbildning för de jobb de ska utföra. För fönsterputsare finns i princip inga utbildningar alls. Det gör att kunskapen i branschen är mycket varierad. Och finns det kunskap är det inte säkert att den används.
– En av de saker som verkligen stökar till arbetsmiljöarbetet är när företag konkurrerar så hårt så att det inte finns något annat utrymme än att jobba så snabbt som möjligt. Hur ska man då ha resurser för att satsa på arbetsmiljö? Därför är det viktigt att vi får bort svartstädning och oseriösa företag.
Rapporten lyfter även fram hur viktigt det är att förstå det sammanhang som de berörda personalgrupperna finns i. Till exempel att hotellstädare kan utsättas för speciella risksituationer, som sexuella trakasserier.
– Då behöver riskbedömningar göras, som att inte gå in och städa i rum där personer finns, eller att inte städa ensam i vissa miljöer och på vissa tider.
Målgruppen för rapporten är branschens arbetsplatser och forskarna har intervjuat städare, skyddsombud, arbetsledare, HR-personal och kunder. Sammanställningen ger konkreta råd om arbetsteknik, hjälpmedel, kläder, skor och annan utrustning som kan göra arbetsmiljön för de som jobbar bättre.
– Min bild är att man som städchef ofta får hitta på egna lösningar för att lösa problem i arbetsmiljön. Den här rapporten har fokus på problemlösning och sammanställer mycket av det som är god praxis i branschen, säger Ann-Beth Antonsson.
Ladda ner rapporten "Råd och rekommendationer för bättre arbetsmiljö vid städning"

Carin Hedström
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
-
Så mycket kostar dödsolyckorna
Arbetsolyckor och arbetsskador • Satsningar på att förebygga arbetsrelaterade dödsolyckor skulle kunna spara miljardbelopp årligen, enligt en studie från Gävle Högskola.
-
Pågående dödligt våld bakom flera dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fyra av de arbetsrelaterade dödsolyckorna förra året var kopplade till pågående dödligt våld, PDV.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
”Diagnosen har gjort att stress ses som något skadligt”
Stress • Diagnosen utmattningssyndrom är unik för Sverige. Samtidigt finns mycket lite kunskap om orsaker och behandling. Det bekymrar Elin Lindsäter, forskare vid Karolinska Institutet.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.