Hoppa till huvudinnehållet

Webbinarium: Schyst på jobbet i besöksnäringen

Se inspelningen där Sofia Henriksson guidar oss genom ett webbinarium om arbetsmiljön inom besöksnäringen.

Sammanfattning av webbinariet

Ett jobb inom besöksnäringen är första kontakten med arbetslivet för många unga människor. Sofia Henriksson, Sveriges mästerkock 2020 med lång erfarenhet från branschen, guidar genom ett webbinarium med fokus på hur man får det schyst på jobbet. Tillsammans med inbjudna gäster ger hon tips och råd om hur man skapar en riktigt bra arbetsmiljö inom hotell, restaurang och turism.

Viktigt att bli omhändertagen när man är ny på jobbet

En elev från restaurang- och livsmedelsprogrammet berättar sina praktikperioder, och samtalar med sin lärare om vikten av att bli omhändertagen och inte bara mottagen när man börjar på nytt ställe. I undervisningen om arbetsmiljö använder sig skolan av webbutbildningen Schyst på jobbet.

Se till att bygga en bra kultur

Sofia B Olsson, kock och operativ chef på restaurang VRÅ och ordförande i föreningen Framtidens krogkultur, berättar hur man kan göra för att förbättra arbetsmiljön och kulturen i branschen. Hon menar att det är viktigt att arbetsplatsen är tydlig med vad som är okej och inte när det gäller gästers agerande. Andra viktiga saker är att se till att hela teamet vet om när det börjar en ny person, och att alla som kommer nya till restaurangköket ska känna sig trygga och respekterade. Hon ger rådet att som chef medvetet bygga en bra kultur, för att få möjlighet att styra den i rätt riktning.

Våga prata om kränkningar

Sofia Witte Almgren, Service Team Manager på Scandic Hotels, lyfter ofta frågan om trakasserier och kränkningar i sin arbetsgrupp, och visar vägen för hur det ska vara på hennes arbetsplats. Medarbetarenkäter med öppna frågor genomförs kontinuerligt, och där kan medarbetarna ställa frågor och få ett svar från HR med bibehållen anonymitet.

Hur hanterar man stressiga perioder?

Webbinariet avslutas med ett samtal om hur man kan hantera stressiga perioder, om det viktiga omhändertagandet när man är ny och vikten av tydlig kommunikation. Avslutningsvis får alla berätta vad de gillar bäst med att jobba inom besöksnäringen.

Webbinariet sändes den 25 april 2023.

Webbutbildning Schyst på jobbet

Webbutbildning Schyst på jobbet

Schyst på jobbet är en digital utbildning för dig som arbetar eller studerar inom besöksnäringen. Utbildningen fokuserar på gemenskap och samarbete och handlar om hur man tillsammans jobbar för en bra arbetsmiljö och lär sig hantera svåra situationer som kan uppstå.

Visa utbildning

Kostnadsfritt

Hitta på sidan

Gå en utbildning i arbetsmiljö!

Ju mer kunskap du har om arbetsmiljö, desto lättare är det att förbättra den. 
Vår mest efterfrågade utbildning Bättre arbetsmiljö – BAM finns både som lärarledd och som webbutbildning.

Kom igång med arbetsmiljön

Här får du veta vad ett systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, innebär. I varje avsnitt förklaras hur du jobbar praktiskt, och du får också mallar och exempel som hjälper dig i ditt arbetsmiljöarbete.