
Bild: Istock
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Publicerat 16 januari 2025
Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
Varje år inträffar 11 000 fallolyckor på arbetstid i Sverige enligt statistik från AFA Försäkring. Brevbärare, chaufförer, hemtjänstpersonal och byggnadsarbetare är exempel på utsatta yrkesgrupper. Flest fall- och halkolyckor sker i december, januari och februari. Isiga trottoarer och gångvägar, hala trappor och entréer fulla av slask är några av farorna. Likaså kan korridorer inomhus bli glashala när slask och snö letar sig in.
En chaufför som hoppar ur bilen på en gårdsplan som inte är sandad kan halka eller snava. Och stressad hemtjänstpersonal som går olika sträckor mellan brukarnas bostäder och vintertid löper stor risk att trilla. Statistik från Arbetsmiljöverket visar att risken att råka ut för en halkolycka är 20 procent högre för kvinnor.
Går att öva på att falla rätt
Ett fall ger större konsekvenser ju äldre man blir. Det är högre risk att få en fraktur och läkningsprocessen går långsammare. Sämre balans, smidighet och reaktionsförmåga, spelar också in.
Men genom att träna balans och styrka minskar man risken för att falla. Och om olyckan ändå är framme går det faktiskt att träna på att falla rätt. Afa Försäkring och Svenska Judoförbundet bedrev under några år ett gemensamt projekt för att lära ut fallteknik.
– Ett relativt kort träningsprogram med få sessioner åstadkommer tydliga, mätbara effekter genom att minska kända riskfaktorer för fallolyckor och ger ökad fallkompetens hos deltagarna. Det tyder på att träningsprogrammet är optimalt utvecklat för detta specifika ändamål, säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap, inriktning idrottsfysiologi vid Högskolan i Dalarna, i en kommentar.
Metoden bygger på judoträningens principer om att vid ett fall fördela kroppsvikten över hela kroppen i stället för på en enskild kroppsdel som exempelvis handleden. Med träning i fallteknik förbättras också balansen och man faller inte lika lätt. Projektet visade att efter tio veckors träning klarade deltagarna att falla bakåt från stående med en bra fallteknik. Upprepad träning sätter sig dessutom i muskelminnet vilket gör att risken för skador vid ett verkligt fall blir lägre.
Så undviker du att halka
- Använd broddar.
- Gå med kortare steg än normalt och dra ner på hastigheten. Det är ofta när vi ökar hastigheten eller när vi börjar gå från att ha varit stillastående som olyckan sker.
- Böj knäna lite för bättre balans och kortare fallhöjd.
- Ha inte händerna i fickorna och titta var du går.
- Träna balans och styrka för att förebygga risken att falla.
Så skyddar du dig vid ett fall
- Håll in hakan mot bröstet för att skydda huvudet
- Undvik att ta emot dig med händer, armar, armbågar och höfter.
- Följ med mjukt i fallet och landa på så stor yta av kroppen. Genom att fördela vikten över hela kroppen minskar risken för frakturer.

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Nytt system för att rapportera det positiva i arbetsmiljön
Arbetsmiljöarbete • Nu kan arbetsplatser rapportera det som fungerar – inte bara tillbud och olycksrisker. En ny funktion i det digitala IA-systemet gör det möjligt att lyfta goda arbetsmiljöexempel och sprida dem vidare i organisationen.
-
Fortsatt många fallolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats.
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så blir du bättre på att mingla
Möten • Känner du dig obekväm när det är dags för mingel på jobbet? Det finns enkla knep för att övervinna sin mingelskräck och bli säkrare och mer avslappnad.
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.