Hoppa till huvudinnehållet

Dan Johansson, lagerarbetare på frysterminalen Coop Logistik i Enköping, jobbar i 26 minusgrader.

Bild: Pia Nordlander

Så gjorde vi

Kallt på jobbet – så klarar du kylan

Det finns inga regler som säger hur kallt det får vara på jobbet. Istället handlar det om att klä sig rätt och ta pauser. Här ger en förskolelärare, en liftvakt, en lagerarbetare och en expert sina bästa tips på hur man klarar arbete i kyla.

”Det bästa är att gå in direkt när man fryser”

Dan Johansson, lagerarbetare på Frysterminalen Coop Logistik AB i Enköping

Hur kallt är det på ditt jobb?
– Det är 26 minusgrader. Jag åker hemifrån i mjukisbyxor och underställströja, på jobbet sätter jag sen på mig frystäckbyxor, frystäckjacka, yllemössa, halskrage, handskar, vantar och yllesockor. Man ska inte att ha för många lager på sig när man jobbar, dels fryser man lättare då, dels blir man otymplig. Jag packar frysvaror på pallar, rör mig hela tiden och blir rejält svettig.

Vad gör du om du börjar frysa?
– Då går jag in i vårt värmerum i sju, åtta minuter. Där är det vanlig rumstemperatur och vi har rätt att ta pauser om vi fryser. Det är bättre att gå direkt när man fryser, annars tar det längre tid att bli varm. Risken för att börja frysa är störst när det blir stopp i flödet på lagret och jag måste stå stilla.

Varför är det viktigt att dricka mycket vatten?
– Att jobba i sträng kyla är ungefär som att springa i extrem värme, man gör av med mycket energi. Jag dricker ungefär 1,5 liter under arbetsdagen. En annan sak som också är viktig är att ha rätt stor storlek på jacka, byxa eller overall. Vissa vill gärna ta lite större storlekar för att få plats med mer kläder under, men det ska vara rätt storlek och rätt material under.

”Ger jag mig in i en lek blir jag snabbt varm”

Pirkko Heikkilä, förskollärare på Jägarens förskola i Pajala

Har ni någon gräns för när ni inte går ut?Foto: Maria Engström Andersson
– Nej, det går bra att vara ute i 20 minus, det beror på hur mycket det blåser. Det kan vara minus 15 och kännas kallare än minus 20. Vi försöker vara ute minst en gång om dagen med barnen – även vintertid. Under pandemin har vi varit ute både för- och eftermiddag.

Vad har du på dig när du är ute med barnen?
– Vi har fått ytterkläder av kommunen, en tjock täckjacka som går ner ordentligt och så täckbyxor. Oftast har jag bara vanliga jeans under och en tunn fleece. Det går inte att vara för påbyltad, jag måste kunna böja mig ner för att hjälpa barnen. Jag har också yllemössa med fleecefoder, tumvantar och kängor med yllesockor. Sen är det skönt att ha på sig en buff för att skydda kinderna och näsan när det blåser kallt.

Vilken kroppsdel fryser du om först?
– Fötter och händer. Ibland måste jag ta av mig vantarna för att torka en näsa eller hjälpa ett barn med vantar eller skor. Fryser jag är det bara att springa lite eller så ger mig in i en lek med barnen, då får man snabbt upp värmen. Jag brukar ha vinterkläder på jobbet fram till i april. Hur mycket man fryser är individuellt, men jag är inte en frusen person.

”Det viktigaste är att vara varm om fötterna”

Igor Ahlbaum, liftvärd i Stöten

Hur kollar du temperaturen inför arbetsdagen?Foto: Felicia Ahlbin
– Jag kollar olika väderappar direkt på morgonen, vädret är viktigt när man jobbar här. Ibland kan det vara 20 minusgrader, ibland 3 plusgrader – det varierar väldigt och det gäller att kunna anpassa arbetsklädseln efter det.

Vad tar du på dig när det är riktigt kallt?
– Alltid underställ, fleecetröja, termobyxor, jacka, mössa och vantar i ull. Och så kängor med raggsockor och tjocka tumvantar. Men när jag jobbar i knappliften och ankarliften, där jag behöver bygla gästerna och använda händerna mer, så har jag speciella arbetshandskar. Vi har ett rullande schema där vi alternerar mellan liftarna under dagen. Vissa moment är mer fysiskt krävande, då svettas man om man har för mycket på sig.

Vad gör du om du börjar frysa?
– Då går jag in och värmer mig en stund. På varje 120-minuterspass har vi 15 minuters rast inomhus. Det viktigaste för mig är att vara varm om fötterna, det är om dem eller händerna jag börjar frysa först. Det här är mitt första säsongsjobb och jag tror att jag ska investera i ett par riktigt varma stövlar. Jag fick prova en kollegas och i de fryser man aldrig.

”Den som är 50  fryser lättare än den som är 20”

Fredrik Haux, expert på ventilation och termiskt klimat på ArbetsmiljöverketFoto: Bengt Alm

Vilka regler finns för arbete i kyla?
– För arbetet utomhus finns inga regler om lägsta temperatur. Det handlar om rätt kläder, arbetsintensitet, under hur lång tid och möjligheter till värmande raster inomhus. Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning av arbetet. Störst risk för kraftig nedkylning är det vid låg temperatur och hög vindhastighet. För arbete i kyla inomhus måste arbetspassen begränsas tidsmässigt och varvas med arbete eller pauser i högre temperatur och arbetskläderna ska vara anpassade för kyla och arbetsintensitet.

Vad händer med oss när vi fryser?
– Det är en negativ ökad stress för kroppen som gör att vi blir stela och mer orörliga. Den som har ett monteringsyrke kanske tappar saker, blir mer fumlig. Koncentration och omdöme kan också påverkas. Det är individuellt hur lätt vi fryser, ålder spelar också in, den som är 50 år fryser lättare än den som är 20 år.

Hur ska man då klä sig?
– Det ska vara klädsel med rätt egenskaper för arbetsuppgiften. Är du för varmt klädd börjar du svettas och då finns risk för avkylningseffekter. Har du för många lager kan det bli otympligt vilket kan innebära en risk i arbetet. Arbetsgivaren ska stå för de arbetskläder och den skyddsutrustning som behövs för att arbetstagaren ska kunna utföra sitt jobb på ett säkert och bra sätt.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Så gjorde vi

Senaste om Tips och råd