Hoppa till huvudinnehållet

Klara Lindborg, 17 år, har sommarjobbat på förskola.

Bild: Martina Holmberg

Så gjorde vi

Mitt första sommarjobb

Tydlighet kring vad som förväntas och en bra introduktion. Det är några saker som underlättar på första sommarjobbet.

Klara Lindborg, 17 år, går på danslinje. Har sommarjobbat på en förskola. 

Hur var första dagen?

– Jag blev så väl mottagen. Både personalen och barnen hade full koll på vem jag var när jag kom. Och jag fick en tydlig och bra genomgång av arbetsuppgifterna. Min handledare jobbade på samma avdelning som jag, så henne kunde jag fråga om det var något jag undrade över. Många av mina andra kompisar som också jobbade på förskola berättade att det knappt var någon som brydde sig när de kom. Jag hade tur.

Vad tyckte du om jobbet?

– Väldigt roligt. Jag gillade att lära känna barnen och kände mig som en i personalen och satt med i personalrummet och fikade. Sista dagen på mina tre veckor sa handledaren att jag kunde gå tidigare om jag ville, men jag frågade om jag inte kunde få stanna hela dagen för att kunna säga hej då till alla barnen när de gick hem. Jag har tränat mig i att både ingå i en personalgrupp och att tackla barn.

Vad är viktigt när man kommer ny till ett jobb?

– Att det är tydligt vad man ska göra och vad som förväntas av en – så att man vågar ta egna initiativ

Joel Hjalmarsson, 22 år, går på juristlinjen. Har sommarjobbat som Lyckohjulsbiträde på Liseberg.

Hur var första sommaren?

– Då var jag 19 år och fick jobba med en mer erfaren så kallad senior. Sen är det alltid olika utbildningar under sommaren för de säsongsanställda, i service eller annat. En gång hade vi rollspel där seniorerna spelade upp olika situationer som kan inträffa och så hade vi gruppdiskussioner om det efteråt. Foto: Julia Sjöberg

Känner du dig trygg på jobbet?

– Ja, det gör jag. Visst kan folk bli arga om fel nummer vinner, men vi jobbar oftast två och två. Och så finns det en tyst larmknapp under disken. Vi behöver inte dra oss för att trycka på den eftersom det är personligt hur man upplever rädsla. Det finns också park- och säkerhetsvakter runt omkring. Jag har lärt mig att ta diskussionen med de som är arga.

Vad betyder ditt sommarjobb?

– Att jag har utvecklat min sociala förmåga och lärt mig att hantera olika slags människor. Det har jag nytta av i framtida jobb. Sen har jag också fått flera bra vänner. Liseberg är en bra arbetsplats där många ungdomar har sitt första jobb.

Sofia Bergström, 18 år, läser Natur-Samhälle på gymnasiet. Har sommarjobbat som kyrkogårdsarbetare på Skogskyrkogården i Stockholm.

Hur togs du emot?

– Jag fick ett kompendium med information om växterna på kyrkogården, vad som var perenner, annueller och ogräs. Och så fick jag arbetsbyxor, t-shirt och handskar. Jag och en annan tjej jobbade tillsammans med en handledare som var anställd på kyrkogården. Han var väldigt trevlig och vi kunde fråga vad vi ville om vi kände oss osäkra. Foto: Bengt Alm

Vad hade du för arbetsredskap?

– Mest hade jag en hink och liten spade för att rensa ogräs. Och så hade jag knäskydd eftersom jag satt mycket på knä. Jag blev tröttare än jag hade trott och var inte riktigt förberedd på den känslan. Men under de tre veckorna jag jobbade skaffade jag mig bättre och bättre rutiner. Jag hade också med mig en vattenflaska hela tiden eftersom det var varmt.

Vad har du lärt dig av ditt sommarjobb?
– Hur det känns att ta ansvar, att ha kollegor och att se till att få med mat till jobbet varje dag. Matlådan är viktig, för man blir väldigt hungrig av att jobba med kroppen.

Melker Eriksson, 18 år, går Samhälle-media på Gymnasiet. Har sommarjobbat som tränare på en fotbollsskola.

Vad fick du för introduktion?

– Det var flera möten med huvudledarna där de tydligt och klart gick igenom våra arbetsuppgifter. De tog också upp vad vi skulle göra vid olika scenarier – om ett barn kissade på sig, var ledset eller om maten tog slut på lunchen. Och när man är ny får man jobba med en ledare som varit där sommaren innan, en så kallad A-ledare, det är ett bra stöd. Eftersom det är min tredje sommar på fotbollsskolan är jag A-tränare i år. Foto: Martina Holmberg

Hur var första sommaren som tränare?

– Det var lite nervöst om jag skulle våga bidra med idéer till A-tränaren. Sen kunde väl vissa föräldrar vara lite jobbiga. Nu har jag mer rutin och känner att jag vet hur jag ska agera i olika situationer. Och de är verkligen jätteroligt att få lära de yngre barnen det jag kan om fotboll.

Vad tycker du är viktigt inför ett jobb?

– Att man vet vad som förväntas av en och vilka arbetsuppgifterna är. Sen tror jag att sommarjobbet ger en bra erfarenhet att ha med sig ut i arbetslivet. Jag har fått träning i både ledarskap, tålamod och i att hantera barn och föräldrar.

 

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Så gjorde vi

Senaste om Tips och råd