
Bild: Lidya Nada
Le dig glad
Publicerat 15 april 2019
Det är faktiskt inte bara tanken som räknas. Om vi vill få roligare och må bättre på jobbet krävs medvetna och konkreta handlingar. Det anser Ami Hemviken som skrivit en bok om arbetsglädje.
Le – det är inte tanken som räknas
Ami Hemviken har i sin bok försökt vända på det gamla välkända resonemanget att vi mår bättre om vi tänker positiva tankar. I stället vill hon slå ett slag för att positiva handlingar kan leda till ett gladare sinnelag. Hennes tips är att börja le för att bli gladare. Även om det är ett fejkat leende till en början så kommer det att utvecklas till en äkta känsla.
Beröm en kollega
Lika viktigt som att cheferna återkopplar och uppmuntrar är det att kollegor berömmer varandra. Att vara en god kollega och hjälpa eller berömma någon får oss att må bättre. På medarbetarsamtal kan chefer följa upp medarbetarna på vad de gör för att skapa god arbetsstämning.
Bjud på dig själv
Att vara seriös är inte samma sak som att vara allvarlig. Vi kan utföra seriösa och ansvarskrävande arbetsuppgifter och samtidigt våga vara roliga ibland. Humor och skratt främjar gemenskapen på jobbet. Att våga vara lite personlig och visa mänsklighet på jobbet får oss också att må bättre.
Hjälp andra att stressa ner
Stress lockar ofta fram det värsta i oss. Därför behöver vi fundera på hur vi kan hjälpa stressade kollegor att må bättre. Att berömma och bekräfta någon är ett sätt att minska stresshormonerna. Ett annat är humor. När vi får skratta riktigt ordentligt är det fysiskt omöjligt att samtidigt känna sig stressad.
Tänk; om inte ...
För att må bra på jobbet behöver vi känna att det vi gör är meningsfullt. Men om man inte rent bokstavligen räddar liv och släcker bränder på jobbet kan det ibland vara svårt att känna meningsfullhet. Ett tips är då att tänka "Om inte" Om inte jag städade förskolans lokaler hur skulle det bli då?
Ami Hemviken
Ami Hemviken är beteendevetare, chefscoach och föreläsare. 2017 utnämndes hon till Årets talare. Tipsen är hämtade ur hennes bok "Le – det är inte tanken som räknas".

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
Hövlighetsguiden ska motverka hård ton på jobbet
Arbetsklimat En onödigt hård ton, otrevliga kommentarer eller att inte hälsa på sina kollegor. Ohövligt beteende på jobbet är ofta subtilt men på sikt kan det leda till stress och ohälsa. Nu finns en guide för hur man kan förebygga ohövligt beteende på jobbet.
-
Varannan chef möter härskartekniker
Arbetsklimat Nästan varannan chef uppger att de dagligen eller varje vecka ser exempel på härskartekniker hos sina medarbetare.
-
När stämningen blir giftig – så hanterar du toxiskt beteende
Chef Negativa kommentarer, sura miner och svårigheter att samarbeta. Toxiskt beteende på jobbet kan ta sig olika uttryck, men orsakar alltid dålig stämning och en obehaglig arbetsmiljö. Hur kan du som chef hantera det?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Hövlighetsguiden ska motverka hård ton på jobbet
Arbetsklimat En onödigt hård ton, otrevliga kommentarer eller att inte hälsa på sina kollegor. Ohövligt beteende på jobbet är ofta subtilt men på sikt kan det leda till stress och ohälsa. Nu finns en guide för hur man kan förebygga ohövligt beteende på jobbet.
-
Så räddar ni det viktigaste när katastrofen är ett faktum
Kris Oavsett hur mycket ett företag satsar på förebyggande arbete inför en olycka händer ibland det som inte får hända. Men genom att på förhand fundera över vad som är mest värt att rädda vid en brand eller en översvämning behöver konsekvenserna inte bli lika stora.
-
Fyra berättar – därför går vi inte i pension
Så gjorde vi Varför fortsätter vissa att jobba – trots att pensionsåldern är passerad med råge? Arbetsliv har träffat en sjuksköterska, en snickare och en kock som alla passerat 70 – men som ändå inte vill lämna arbetslivet. Vad är det som driver dem? Och hur ser arbetsgivarna på äldre medarbetare?