Hoppa till huvudinnehållet

Det är bättre att klippa först och färga sen om man vill undvika att drabbas av allergi.

Bild: Istockphoto

Allergier

Stor allergirisk att klippa nyfärgat hår

Frisörer som klipper nyfärgat hår bör använda handskar. Annars är risken stor att de drabbas av allergier. Det visar en ny forskningsstudie från Karolinska Institutet.

Många frisörer drabbas av livslånga allergier av att dagligen hantera olika hårfärgningsmedel. Forskare vid Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska Institutet, ville därför ta reda på vilka arbetsmoment som innebär mest kontakt med allergiframkallande ämnen. Resultatet visar att hårfärgning samt att klippning av nyfärgat hår var de två moment som innebar störst risker.

– Det är viktigt att frisörer använder handskar vid alla arbetsmoment under hårfärgning. Man bör också klippa håret innan man färgar, säger Marie-Louise Lind, yrkeshygieniker på Centrum för arbets- och miljömedicin och en av forskarna bakom studien.

De handskar som Marie-Louise Lind rekommenderar är acceleratorfria nitrilhandskar, som är en typ av engångshandskar. Engångshandskar är bra att använda eftersom inga handskar ger skydd för alltid.

Centrum för arbets- och miljömedicin har tagit fram ett faktablad med rekommendationer kring hur frisörer kan jobba för att minska risken för allergi. Studien finns publicerad i den vetenskapliga tidskriften Contact Dermatitis.

TIPS

Så förebygger du allergi

  • Klipp håret innan färgning. Nyfärgat hår ger ifrån sig hårfärg i upp till sex veckor.
  • Använd engångshandskar vid hårfärgning.
  • Händerna ska vara torra och rena innan handskarna sätts på. Handskarna ska vara i rätt storlek.
  • Byt handskar ofta och släng dem direkt efter användning.

Källa: Faktabladet "Risker för frisörer- skydda dina händer"

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Allergier

Senaste om Tips och råd