Vanligt att använda mobilen under bilkörning
Publicerat 13 december 2016
Hela 37 procent av svenskarna skriver sms bakom ratten enligt en ny undersökning från Transportstyrelsen. Bland yrkeschaufförer är det vanligt att använda GPS eller taxameter samtidigt med bilkörning.
Att använda mobilen under bilkörning är en stor trafikfara. Den som kör i 40 km i timmen och tittar på mobilen i två sekunder hinner rulla 22 meter utan koll på vägen. Ändå är det vanligt, visar en undersökning från Transportstyrelsen.
50 procent av svenskarna uppger att de pratar i mobilen utan handsfree när de kör. 37 procent säger att de sms:ar eller använder andra textmeddelandetjänster samtidigt med bilkörningen. Inom åldersgruppen 18-30 år är det hela 56 procent som gör det. Bland yrkeschaufförer är det vanligt att knappa på GPS eller taxameter under färd.
Sedan 2013 är det förbjudet enligt lag att använda kommunikationsutrustning på ett sätt som gör föraren ouppmärksam och farlig i trafiken. Men kännedomen om lagen är låg enligt undersökningen.
– Vårt budskap är att man ska vara rädd om sig själv och ta ansvar för varandra. Sluta rattsurfa, sägerTherese Malmström , utredare på Transportstyrelsen i en kommentar.
Undersökningen gjordes under september och oktober. Drygt 6 000 webbintervjuer gjordes via en onlinepanel.
Använd kommunikationsutrustningen säkert
- Hantera taxametern effektivare Vänta tills du har stannat innan du väljer zon och förbereder en ny körning. Det är säkrare, snabbare och risken för att trycka fel minskar kraftigt.
- Ring från en säker plats Vänta tills du står stilla eller trafiken har lugnat sig innan du använder mobiltelefonen och annan kommunikationsutrustning. SMS:a eller surfa aldrig på internet när bilen är i rörelse.
- Säker teknik Installera tekniska hjälpmedel som till exempel handsfree i din bil, då behöver du inte ta uppmärksamheten från vägen. Använd även röststyrning i telefonen för uppringning.
- Planera innan du åker Det är säkrare och går snabbare att knappa in adressen i din gps eller mobiltelefonen innan du startar din resa. Tänk även på att uppdatera dina låtlistor innan du åker, så behöver du inte leta musik under färden.
- Upptäck nya hjälpmedel Flera mobiltillverkare har utvecklat ett "billäge" som stänger av mobilens funktioner om du färdas över en viss hastighet och kan till exempel svara automatiskt att du är upptagen.
(Källa Transportstyrelsen)

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Säkerhet
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
-
Mental förberedelse kan rädda liv
Säkerhet • Genom att regelbundet prata om flyktvägar, söka skydd och ha grundläggande kunskap i livräddning kan arbetsplatser stärka sin beredskap.
-
Så ska du agera vid pågående dödligt våld
Säkerhet • Fly, sök skydd larma. Det är mantrat att ha i huvudet vid pågående dödligt våld, PDV.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så blir du bättre på att mingla
Möten • Känner du dig obekväm när det är dags för mingel på jobbet? Det finns enkla knep för att övervinna sin mingelskräck och bli säkrare och mer avslappnad.
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.