Hoppa till huvudinnehållet
Bildreportaget

Bland knaggrockor och blåprickiga solbadare

”Jag tycker vi har världens häftigaste djur här”, ­säger ­akvarieteknikern Roger Jansson som arbetat på Havets Hus i Lysekil i trettio år. I hans och de andra akvarieteknikernas jobb ­ingår allt från att ta hand om vilsna sillgrisslor och förbereda hajar för utsläpp till att göra experiment tillsammans med skolbarn.

Text och foto: Linn Bergbrant

Belysningen är dämpad och salarna är fyllda med djur som majestätiskt glider fram i vattnet.
Det publika havsakvariet i centrala Lysekil har i mer än trettio år tagit på sig uppgiften att samla och visa upp Västerhavets rika djurliv. Det är ett av Bohusläns populäraste besöksmål med omkring 80 000 besökare om året. Det övergripande uppdraget är att sprida kunskap om det marina livet och öka medvetenheten om havets betydelse för biologisk mångfald. Bevarandearbete är centralt i verksamheten, därför används 60 procent av vattenvolymen i akvariet till just uppfödning och utsättning av hotade eller fredade arter. Alla mest arbetar Havets Hus med småfläckig rödhaj och knaggrocka. Men de senaste åren har bevarandearbetet även inkluderat torskar, gråsej och atlantstör.

Havets Hus inriktning är tydlig, här finns bara bara lokala arter, som lever i Västerhavet. Sommaren är den stora högsäsongen då en stor mängd turister besöker sommarstaden Lysekil.

Knaggrockan är hotad i såväl svenska som europeiska vatten. Det är helt förbjudet att fånga och landa den i svenska vatten. Dess storlek gör att den lätt fastnar i trålfiskenäten och redan vid ett års ålder är den så stor att den kan fångas av misstag. Här föds den upp i ett bevarandeprojekt vilket innebär att ett visst antal individer i juni kommer släppas ut i havet för femte året. De förses med sändare så att forskarna kan följa vart de tar vägen.

Tunnelakvariet är det största akvariet på 140 000 liter. Det ska illustrera miljön längre ut till havs. Här bor husets största individer som hajar, knagg­rockor, atlantstör och torsk.

Anette Lantz jobbar i reception och butik. Hon ordnar bland gosedjuren som är de som säljer allra bäst. Strax är turister från ett kryssningsfartyg på ingång.

Akvarieteknikern Odd Bengtsson med en taggig sjöstjärna. ”Vi är noga med arbetsmiljöfrågor, det är vatten och el överallt så det är viktigt att se till att det inte blir farligt. Det blir lätt blött och vi försöker minimera fall- och klämskador. Vi jobbar även mycket med den psykosociala arbetsmiljön, på sommaren är stress en central faktor. Annars är det kanske tjugo besökare på en dag men i juli kan det vara 1 500–2 000 i ganska små lokaler. I lågsäsong försöker vi göra så mycket underhåll vi kan och förutse problem som kan komma att uppstå.

Flera av de anställda älskar att dyka. När de inte ger sig ut i det öppna havet dyker de regelbundet i akvarierna för att mata, städa och göra hälsokontroller av djuren.

Påfågelrörmasken lever på 5 till 750 meters djup och filtrerar sin föda med hjälp av en vacker och tvärrandig tentakelkrona som den sträcker ut i vattnet. Tentakelkronan varierar i färg från vit till mörkröd, brun eller blålila.

Förra året tog Havets Hus emot 2 654 elever. Det publika akvariet har ett avtal med Lysekils kommun där alla elever i förskolan och grundskolan går in gratis och skolorna har även rätt till ett visst antal lektioner. I dag är det ettaklassare från Bro skola som laborerar.

Som en av Havets Hus tre akvarietekniker har Roger Jansson hand om skötseln av djuren men fungerar även som guide och fastighetsskötare. Han är väldigt förtjust i folkbildandet: ”Det finns nåt spännande att berätta om alla arter. Det är väldigt tacksamt att få göra det.”

Varje arbetsdag startar med personalfika i den egna restaurangen.

FAKTA

Havets Hus

  • När Havets Hus öppnade sommaren 1993 organiserades verksamheten som en egen förvaltning under Lysekils kommunstyrelse. År 2005 övergick verksamheten till det kommunägda ­bolaget Havets Hus i Lysekil AB. Har cirka 10 anställda, fler på sommaren.
  • Havets Hus ska spegla det marina livet i Västerhavet. Geografiskt handlar det om havet vid den svenska västkusten och innefattar Skagerrak och Kattegatt. Gränsen mellan Västerhavet och Östersjön går ungefär vid Öresundsbron.
  • I Västerhavet finns Sveriges saltaste vatten, vilket gör havsområdet mycket artrikt. Artantalet minskar ju mer vattnen påverkas av det sötare Östersjövattnet.
  • Många av djuren lämnas in av fiskare som fått upp dem i sin fångst. Alla djur byts ut löpande och kan då släppas ut precis utanför. Akvarierna förses hela tiden med kallt, färskt havsvatten från
    32 meters djup.

Mer om Bildreportaget

Senaste om Mer om arbetsmiljö