
Bild: Pexels/Karolina Grabowska
Dödsolyckorna tillbaka på samma nivå
Publicerat 30 mars 2022
Förra året miste 44 personer livet på grund av en olycka på jobbet. Att olyckorna var färre 2020 verkar ha varit en tillfällig minskning. Det visar preliminär statistik från Arbetsmiljöverket.
Under 2021 dog 44 personer i arbetsrelaterade olyckor i Sverige. Det kan jämföras med pandemiåret 2020 då 29 personer miste livet. De senaste åren har i genomsnitt 45 personer mist livet till följd av olyckor på jobbet så minskningen 2020 verkar ha varit en tillfällig nedgång.
– Möjligen kan effekter av pandemin ha bidragit. Det var fler permitteringar, färre som arbetade och färre som reste i arbetet, säger Gustav Sand Kanstrup, projektledare för ”Nollvision mot dödsolyckor” på Arbetsmiljöverket.
Fordonsolyckor vanligast
Den bransch som hade flest dödsolyckor förra året var byggbranschen tätt följd av lantbruk, skogsbruk samt transport och lager. Den vanligaste olyckstypen var fordonsolyckor, antingen rena färdolyckor eller olyckor med truckar och grävmaskiner. En händelse som sticker ut förra året är en fastighetsskötare som blev mördad på sitt jobb.
I regeringens nya arbetsmiljöstrategi som gäller fram till 2025 utvidgades nollvisionen mot dödsolyckor till att även inkludera annan arbetsrelaterad dödlighet, så som cancer, ohälsosam stress eller sjukdomar som uppstått på grund av arbetet. Enligt Arbetsmiljöverket kan det röra sig om hela 3 000 dödsfall per år som är orsakade av annat än rena olyckshändelser.
Dödsolyckor i arbetslivet
Antalet personer som dött till följd av arbetsolyckor i Sverige inklusive värnpliktiga och anställda i utländska företag verksamma i Sverige.
- 2019: 46
- 2020: 29
- 2021: 44

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Fortsatt många fallolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats.
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
-
Karpaltunnelsyndrom orsakas ofta av jobbet
Arbetsolyckor och arbetsskador • För fyra av tio som får karpaltunnelsyndrom går det att hitta orsaker i arbetet. Men det går att förebygga risken att drabbas med till exempel pauser och vila.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Ny stor studie motbevisar fördomar mot äldre
Äldre • En ny rapporten visar att gruppen 50 plus har större ork och högre engagemang i jobbet än sina yngre kollegor.
-
Äldre ser dystert på sina jobbchanser
Äldre • Nästa år höjs riktåldern för pension. Men trots att vi förväntas jobba längre ser svenskarna dystert på möjligheterna för äldre att byta jobb.
-
Fortsatt många fallolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats.