Hoppa till huvudinnehållet
Krönika

"Ibland känner jag mig som Stora ledsna stekoset"

"Så behåller du lugnet efter semestern" är en tacksam vinkel för hälsoinriktade magasin. Vi har själva skrivit om det i Arbetsliv. Men den krassa verkligheten är att det inte går att behålla lugnet efter semestern. I alla fall inte mer än en vecka visar forskningen. På samma sätt som vi inte kan äta i fyra veckor och klara oss på det hela hösten, kan vi inte vila i fyra veckor och leva på den vilan resten av året. Det går alltså inte att förlita sig på semestern som den enda andningspausen utan återhämtning behövs året om. Sen är ju detta med att semestern är lika med lugn och ro inte sant alla gånger.

En av mina absoluta favoriter på barnboksfronten heter "När mamma var indian" (läs den i sommar om ni inte redan gjort det). I boken får vi möta Ulf under några sommardagar på farmor och farfars land. Han hittar en trutfjäder och smyger runt som Lilla Tysta Foten. Ulfs mamma är också indian fast hon kallar sig Stora Ledsna Stekoset, fjättrad som hon är i köket med att förbereda luncher och packa picknickkorgar. Men en dag befriar Ulf sin mamma från att vara blekansiktenas (svärföräldrarnas) slav. Plötsligt får Ulf se sin mamma göra helt nya saker som att dyka från klippor och göra upp eld.

Ibland känner jag mig också som Stora Ledsna Stekoset på semestern. Dagarna är nästan lite som arbetspass. Första skiftet är frukost, besök i parken och lunch. Sen kan det bli en paus med kaffe, men sen kör det igång igen med badutflykt och middagsbestyr.

Men semester är ju också att vara lite lagom bortkopplad och oanträffbar. Att inte vara insnärjd i vardagens alla aktiviteter med fotbollsträningar och storhandlingar är ju också en slags semester. När jag på sommaren får lite distans till allt det där brukar jag tänka att jag ska ändra på livet och minimera alla måsten. Hittills har jag tyvärr inte lyckats. Så om någon kan ge tips på hur man behåller modet efter semestern att våga vägra aktivitetshetsen är jag mer än beredd att lyssna!

OM

Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom är chefredaktör för tidningen Arbetsliv

Mer om Krönika

Senaste om Mer om arbetsmiljö