Hoppa till huvudinnehållet

Thomas Timan, skyddsingenjör och labbingenjör och Karin Järverud som är chef för laboratoriet på Atlas Copco.

Bild: Privat

Kemikalier

Prisade för säker kemikaliehantering

Atlas Copco Industriteknik har fått pris i tävlingen Good Practice Awards som i år fokuserar på säker kemikaliehantering. De får det för sitt arbete med att förbättra luften vid testning i labbmiljö. Hela företaget har varit engagerade i satsningen.

När man borrar i material som titan, aluminium och kolfiber så blir det rök, damm och oljedimma. Trots skyddsmasker kändes röken igenom och ventilationsfiltret var inte tillräckligt.

– Det är en sak att känna att luften inte är bra, en annan att få det svart på vitt. Vi anlitade en arbetsmiljöingenjör som kan det här med mätningar, säger Thomas Timan som är skyddsombud och labbingenjör på Atlas Copco.

Det visade sig att oljedimman, där det fanns ett gränsvärde att förhålla sig till, låg 1,5 gånger över det tillåtna. Och vad det gällde nanopartiklarna, där det inte finns något gränsvärde, där gick mätaren i botten vid 550 000 nanopartiklar.

– Vi gjorde labbtester med borrningar i olika slags material och provade också andningsmask med friskluftsfilter på ryggen och så skyddsdräkter. Finansieringen har inte varit något problem eftersom vi hela tiden haft stöd från ledningen. Hos oss gäller "Safety First", säger Karin Järverud, som är chef för laboratoriet på Atlas Copco.

Arbetet pågick under två års tid och när det uppdaterade labbet var klart var det dags för nya partikelmätningar. Oljedimman låg då under den tillåtna gränsen och nanopartiklarna var 500 gånger mindre än i det tidigare värdet. Nivån var alltså mindre än i ett kontorslandskap.

Labbchefen Karin Järverud säger att det är samverkan på längden och tvären i Atlas Copco som gjort att de har lyckats. Det är många inblandade på vägen som har hjälpts åt och som bidragit med probleminsikt. Sen har det också behövts koordinering och tålamod.

– Att vi fått utmärkelsen är ett bevis på att vi gör rätt, ett skolboksexempel för hur man ska arbeta för att förbättra arbetsmiljön, säger Karin Järverud.

Utöver Atlas Copco har även Kemilärarnas resurscentrum fått pris. Det är ett nationellt centrum med uppgift att stödja kemiundervisningen i grundskolan och på gymnasiet. Prisceremonin hålls på europeiska arbetsmiljöbyrån i Bilbao i november.

FAKTA

Om Good Practise Awards

Good Practise Awards är en EU-kampanj för säker hantering av kemiska ämnen. Tio olika företag runt om i Europa får pris för sina satsningar.Vill du höra de svenska vinnarna berätta mer om sitt förbättringsarbete har du chansen på Gilla jobbet som arrangeras 24-25 oktober i Stockholm. Gilla Jobbet arrangeras av Prevent, Suntarbetsliv och AFA Försäkring

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Kemikalier

Senaste om Mer om arbetsmiljö