Hoppa till huvudinnehållet
Mångfald

Så jobbar inkluderande företag

Att ha en arbetsgivare som ser förmågor och kompetens istället för diagnoser är viktigt för att må bra på jobbet. Det vet Reumatikerförbundet som nu vill sprida goda exempel på inkluderande arbetsplatser.

– För arbetsgivare handlar det om att ta sig tid och sätta sig in i frågan. Och att inte tro att alla är som en själv, säger Tidiane Diao, internationell handläggare på Reumatikerförbundet och styrelseledamot i Unionen Stockholm. Foto: Unionen

En lyhörd och kunnig arbetsgivare är viktigt, inte minst för att få personer med funktionsvariationer att våga vara öppna med sina behov. För det är inte alltid lätt att berätta om en kronisk sjukdom, anser han.

– Många vågar inte berätta av rädsla för att det ska bromsa karriären eller utvecklingen på jobbet. Man tror att man kommer ses med andra ögon. Men det är viktigt att få berätta och jag tycker alltid man ska berätta. Det är en rättighet.

För vissa reumatiker kan både arbete och arbetsmiljö behöva anpassas, och förutsättningarna variera stort från person till person.

– Det är ju helt olika om man jobbar på kontor eller om man är en byggarbetare som kanske har ont i knän och höfter. Eller en polis eller en sjuksköterska som har skov, som då kanske har svårt att jobba.

Arbetsgivaren behöver också se bortom förutfattade meningar.
– Se inte diagnosen, se människan. Och tyck inte synd om, stötta och hjälp istället. En person med diagnos är lika kompetent som andra, säger Tidiane Diao.

Reumatikerförbundet vill även tipsa om den checklista för inkludering som Unionen tagit fram, så att den sprids till fler arbetsgivare. Checklistan ger tips på hur en arbetsplats kan jobba inkluderande i allt från rekrytering till bemötande och konkreta anpassningar.

– Den är ett jättebra verktyg. Det handlar om att se alla och inte diskriminera. Och att arbetsgivare och beslutsfattare måste tänka på att om vi ska kunna jobba längre, så måste man ha en arbetsplats som är bra för alla, både fysiskt och psykiskt, och möjligheterna till rehabilitering måste utökas. Alla ska ha möjlighet att jobba och det handlar om att se kompetensen.

För att visa reumatikers verklighet och hitta goda exempel på inkluderande arbetsplatser, är förbundet med i en europeisk uppsatstävling som i år har fokus på arbetsplatsen. Temat är "Att arbeta med reumatism" och uppsatserna ska handla om "Min ideala arbetsgivare – som inte ser min reumatism som ett hinder".

Läs mer om uppsatstävlingen:

 

FAKTA

Reumatism

  • Cirka 10 procent av svenskarna har en reumatisk diagnos och cirka 15 procent beräknas ha problem som ännu inte diagnostiserats.
  • En av de vanligaste diagnoserna är artros.
  • Reumatiska diagnoser för största andelen sjukskrivningar i Europa, enligt EULAR, European League Against Rheumatism.
bild på Carin Hedström

Carin Hedström

Mer om Mångfald

Senaste om Mer om arbetsmiljö