Hoppa till huvudinnehållet

Skygglappar som ska hjälpa dig att fokusera är en innovation på arbetsmiljöområdet

Bild: Panasonic

Innovationer

Så blir livet på jobbet 2019

Bärbara skygglappar för att kunna skärma av i det öppna kontorslandskapet och ultrarent vatten i stället för kemikalier i tvättmaskinen. Det är några av de senaste innovationerna på arbetsmiljöområdet.

Att ett återvunnet plagg korats som årets julklapp ligger minst sagt rätt i tiden. När analysföretaget Kairos Future frågat svenska företag vad de ska satsa på 2019 hamnar hållbarhet bland topp tre på listan tillsammans med digitalisering och artificiell intelligens, AI. En annan stor fråga är kompetensförsörjning.

– Det gäller inte bara inom vård- och omsorgsyrken i offentlig sektor utan även i det privata näringslivet. Det är svårt att hitta personer med rätt kompetens, i synnerhet när det kommer till tjänster som kräver stort tekniskt kunnande, sa Mats Lindgren, vd på Kairos Future när han nyligen presenterade en rapport om omvärldstrender 2019. Foto: Kairos Future

En annan trend som Kairos Future förutspår är avskärmning från alla intryck och störningsmoment vi möter i vardagen via bland annat pushnotiser och uppdateringar i sociala medier.

– Vi kan se att antalet internetsökningar på mindfulness har ökat kraftigt de senaste åren. Fler och fler uppger att de känner behov av att inte göra någonting, sa Mats Lindgren.

Skygglappar på kontoret
Ett exempel på en kontorspryl som ska stödja vårt nya avskärmade liv är Wear Space utvecklad av Panasonic. Wear Space, som har inbyggda hörlurar, påminner om skygglappar för hästar i utseendet. Istället för att uppsöka ett tyst rum i det öppna kontorslandskapet när man behöver fokusera på en arbetsuppgift tar man på sig skygglapparna och stänger omvärlden ute.

Glasögon som skärmar av
Dras din blick till kollegans blinkande skärm istället för till texten du försöker läsa? Då kan uppfinningen The IRL Glasses vara något för dig. Det är glasögon som blockerar ljuset från LED- och LCD-skärmar i kontorslandskapet.

Kontorsstol för utejobb
Hälsotrenden är fortsatt stark även 2019. Att vi kan jobba närsomhelst och varsomhelst har bland annat resulterat i försök med utomhuskontor runt om i Sverige. En utmaning är hur man kan få en bra digital arbetsmiljö när man jobbar ute. Industridesignstudenten Lovisa Pettersson har designat The Bug – en utomhuskontorsstol som skyddar användaren från att solens strålar stör sikten på datorskärmen. Sandbacka Park har köpt tre stolar som ska placeras runt företagets fastighet i Sandviken och fler företag har visat intresse för uppfinningen.

Ultrarent vatten istället för kemikalier
Avjoniserat, ultrarent vatten är i sig ingen ny uppfinning. Redan på 1940-talet använde USA tekniken för att kunna tvätta u-båtsbatterier med avjoniserat vatten eftersom det inte leder ström. Men nu har även städbranschen börjat använda ultrarent vatten för att slippa allergiframkallande kemikalier. Det Malmöbaserade företaget Swetab har tagit fram en tvättmaskin som använder ultrarent vatten. Just nu är maskinen, som inte behöver tvättmedel, i drift på hotell, i tvätterier och i bostadsrättsföreningar. Vanligt kranvatten leds genom sju olika filter i maskinen.

Organisera livet med Bullet journal
Digitala kalendrar och molnverktyg för dokumentation i all ära. Behovet av att sätta tankar och idéer på pränt har inte försvunnit. Trendiga Bullet Journal är en kombination av almanacka, dagbok och kom-ihåg-lappar. Till skillnad från en klassisk kalender handlar det alltså inte bara om att boka in tider för möten. En Bullet Journal kan bland annat användas till att skriva ner idéer eller personliga målsättningar.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Innovationer

Senaste om Mer om arbetsmiljö