Ny vägledning för konstnärer som hotats
Publicerat 12 april 2018
Det är inte bara journalister som drabbas av hot och näthat utan även konstnärer och författare. Nu har Konstnärsnämnden tagit fram en digital vägledning för konstnärer som drabbats av hot och hat.
Regeringen tog under förra året fram en handlingsplan för att stärka skyddet för journalister, politiskt förtroendevalda och konstnärer. Parallellt genomförde Konstnärsnämnden för första gången en undersökning av konstnärers arbetsmiljö. Undersökningen visade att konstnärer inte är mer utsatta än andra yrkesgrupper – men för nio procent som hade utsatts för sexuella trakasserier, hot eller
fysiskt våld valde 34 procent att sluta med konstnärlig verksamhet. Resultaten pekade också på att fria konstnärer – utan arbetsgivare – upplevde mindre trygghet.
– Att hjälpa konstnärer hantera hot och hat är därför en viktig arbetsmiljöfråga, säger Åsa Wall, utredare på Konstnärsnämnden.
För att förebygga och ge bättre stöd för den som utsätts finns i dag en guide på Konstnärsnämndens hemsida; "Motverka hot och hat – en vägledning". Här finns information om Arbetsmiljölagen och brottslagstiftning, vad som menas med hot, näthat och trakasserier. Här finns information om hur en anmälan ska göras och att det är viktigt att säga att anmälan rör en yrkesutövning. Dessutom finns länkar och telefonnummer till Brottsofferjouren – en organisation som Konstnärsnämnden samrått med och som nu utbildar sina volontärer i så kallade demokratibrott.
– Vi har träffat deras volontärer, så att de vet vad brotten handlar om när det gäller konstnärer.
Vi ser vägledningen som ett utvecklingsarbete där vi försöker bygga upp kunskap. Det är en ny verksamhet att jobba så här utåtriktat med hot, hat och arbetsmiljö, säger hon.
På hemsidan där vägledningen finns uppmanas besökarna även att lämna synpunkter.
– Vägledningen vänder sig till både konstnärer och uppdragsgivare och de reflektioner vi hittills fått från användarna är att de tycker att det här är viktigt och att det har saknats. Anmälningsgraden för de här brotten är ju väldigt låg och det vill vi åtgärda med vår information, och fånga upp personer som kanske inte ens tänkt att det de utsatts för går att anmäla.
Ladda ner Konstnärsnämndens digitala vägledning för hotade konstnärer:

Carin Hedström
Mer om Hot och våld
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Missnöjda studenter hotar sina lärare
Hot och våld • Fyra av tio forskare och lärare vid högskolan har utsatts för trakasserier och hot, visar en ny studie. Oftast är det studenter som ligger bakom hoten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.