Hoppa till huvudinnehållet
Krönika

Det är ingen idé att streta emot

I framtiden kommer din närmsta kollega med stor sannolikhet vara en robot. Utvecklingen går fort och det är ingen idé att försöka streta emot. Men vad innebär detta egentligen och hur kan vi som arbetsgivare och medarbetare förbereda oss på bästa sätt?

Aldrig tidigare har så många innovationer varit redo att implementeras och tydligast av alla trender är artificiell intelligens, AI, som kommer omkullkasta allt som vi är vana vid. Positivt är att företag med hjälp av AI kommer kunna ta sig an utmaningar och utveckla tjänster och produkter på helt nya sätt. Men det finns så klart även risker. Och dessa risker är helt andra än att robotarna kommer att ta över världen. Nej, den stora risken är att företag som inte redan i dag förbereder sig för en AI-driven framtid kommer att gå under. Förlåt, någon var tvungen att säga det.

Den snabba innovationstakten kräver helt nya typer av organisationsstrukturer, arbetsmiljöer och ledarskap. Exponentiell utveckling kräver exponentiella organisationer, det vill säga organisationer som fungerar mer som en TV-produktion än som en sävlig myndighet. Projekt kommer behöva kunna ställas om med kort varsel och nya kompetenser tillsättas.

Dessutom kommer robotar, självlärande maskiner och människor att samverka som en helig treenighet. I den bästa av världar kommer det inte märkas var den ena börjar och den andra tar vid. Det viktigaste är att alla får fokusera på det de är bra på.

Så hur går det för företag att ställa om? Jo, studier visar att majoriteten redan börjat implementera AI i någon form. Dystrare är det då att väldigt få verkar förstå hur de ska bygga framtidens organisation. Vill det sig riktigt illa kommer vi med andra ord ha tekniskt boostade företag, så kallade "augmented worksplaces", som står helt handfallna när det gäller att ta tillvara på möjligheterna med tekniken. Och då faller hela konceptet.
Därför råder jag dig som läser denna krönika att riva ut/printa den och demonstrativt lägga den på chefens bord så att hen förstår hur angeläget det är att redan nu hänga med i de exponentiella svängarna. Efterfråga en konkret plan för hur just ni ska använda AI på konstruktiva sätt; hur AI och människor ska samverka och fördela uppgifter i framtiden och, inte minst, hur ni kan jobba ännu mer agilt och projektbaserat i stället för att tänka "jobb", "anställning" och "tjänster".

Om livet är en fest, kommer det framtida arbetslivet att vara mer som en intensiv Melodifestivalsproduktion med en robotiserad Christer Björkman vid spakarna. Visst känns framtiden mindre läskig så?

Mer om Krönika

Senaste om Mer om arbetsmiljö