Hoppa till huvudinnehållet
Uppdrag

Skyddsombudet som inspirerar

Varje dag klockan elva stannar produktionen upp på möbeldesignföretaget Offect. Då har personalen pausgympa tillsammans. Liselotte Valtersson är skyddsombud och månar om att de anställda ska må bra både i kropp och själ. I höstas fick hon Prevents arbetsmiljöstipendium. 

Redan i receptionen på Offecct är det tydligt vad företaget sysslar med. Inredningen är funktionell och stilsäker. I företagets utställningsdel är det som att befinna sig i ett modernt möbelvaruhus, fast med fokus på offentlig miljö och kreativa mötesplatser.

– Vårt arbetsmiljöarbete handlar mycket om de psykosociala frågorna. Men för den skull glömmer vi naturligtvis inte det dagliga skyddsarbetet, säger Liselotte Valtersson, skyddsombud sedan fem år tillbaka på Offect som har 50 anställda.

Att jobba med den psykosociala miljön är inte alltid lätt. Som skyddsombud krävs ett annat förhållningssätt än om maskinerna hade varit i centrum, säger Liselotte Valtersson.

– Jag är jätteglad över att kunna vara till hjälp för mina kollegor. Jag hjälper till att stötta och tar frågor vidare. Det är mycket roligare att arbeta med människor än maskiner, det här är en större utmaning.

På Offect jobbar man systematiskt med arbetsmiljön och varje år drar företaget upp strategiska planer för till exempel brandskydd, enkätundersökningar och första hjälpen-utbildningar.

– Under 2015 hade vi en topp med mycket övertid hos all personal, där satte vi in många åtgärder och det har blivit mycket bättre. I dag har vi nästan ingen övertid alls utan har i stället anställt fler. Det är nog den tydligaste och största förändringen hos oss i dessa frågor.

Regelbundet görs enkätundersökningar där det tidigare framkommit att många anställda känt sig trötta. Något som kan leda till onödiga risker.

– Vi vill inte ha en olycksplats på grund av att personalen är utarbetad. Även där har vi satt in åtgärder, som företag prioriterar vi arbetsmiljöfrågor.

Förutom uppgifter som skyddsronder, riskanalyser, uppföljningar och att hålla ständig koll har Liselotte infört en satsning på frisknärvaro.

– Vi har haft föreläsningar om vikten av att våga säga nej och att ta hand om sig själv. Personalen ska inte bara komma hit och arbeta, de ska må bra. Då är det viktigt att de sover bra, rör på sig och äter rätt – det är en cykel som måste fungera.

Därför har man infört pausgympa. Varje dag klockan elva stannar produktionspersonalen upp för att tillsammans röra på sig till musik under tio minuter. På fredagarna gör personalen yoga. På kontorssidan har medarbetarna program i sina datorer som säger åt dem när det är dags för en paus och låta kroppen vakna till liv. Dessutom har de anställa möjlighet att nyttja det gym som ligger vägg i vägg.

– Vi har anställda som fått tydliga förändringar i sitt liv och det fungerar bra. Visst har jag varit som en nagel i ögat på flera av dem, men responsen jag får tillbaka visar att det är värt det.

Att Liselotte är ett engagerat skyddsombud råder det inga tvivel om och i höstas tilldelades hon Prevents arbetsmiljöstipendium. Just nu är hon inne på sin andra förtroendeperiod och hon vill gärna fortsätta.

– Jag försöker att ständigt utbilda mig inom dessa frågor och det gäller att vara lyhörd och våga prata om svåra saker med chefen – och det gör jag.

FAKTA

Liselotte Valtersson

Ålder: Blir 50 år i juli.

Bor: Fagersanna, 15 kilometer utanför Tibro.

Titel: LEAN-koordinator och produktionsassistent.

Familj: Man och tre vuxna barn.

Fritid: Träna och röra på mig, resa till värmen eller åka skidor, komma ut i skogen.

Maria Eremo

Mer om Uppdrag

Senaste om Mer om arbetsmiljö