Hoppa till huvudinnehållet
Krönika

Nattmejl från chefen undanbedes

Boom, där var väggen! Camilla gick rakt in med huvudet före, ögonen på vid gavel - och förstod inte vad som hände. En morgon kom hon bara inte upp ur sängen.

Långt senare skulle hon se mönstret, när hon rensade i sin mejlkorg och såg alla chefens mail som kom på nätterna, på helgerna och på semestern.

Egentligen är det inte så konstigt. Många chefer har så tajt körschema på dagarna att de inte hinner tänka några längre, sammanhängande tankar under normal arbetstid. Det är inte förrän de nattat barnen och äntligen kan slå sig ner i soffan med datorn som de kan pusta ut. Ofta någon gång efter klockan 23. Det är då chefen får feeling!

Chefen går loss på ett tiotal inspirerande mejl. Vilka briljanta idéer hen fick nu! Så härligt!

På natten är det ingen som kan stoppa chefen, ingen som avbryter, inga möten som måste genomlidas. Mejlen blir längre och fler. Nu är chefen verkligen i gasen. Det tar aldrig slut. Tjoff, klockan 02 på natten är hen klar och klickar nöjt en sista gång på sändknappen. Runtomkring i staden lyser de anställdas mobiler upp som surrande eldflugor i mörkret.

En del sätter sig käpprätt upp i sängarna och försöker förstå denna nattfeeling och rentav svara. Något viktigt måste det väl ändå vara klockan två på natten.

”Jag har sett det så många gånger”, säger min vän Jakob, som jobbar på ett svenskt storföretag. ”Jag ser hela sändlistan på morgonen. Och jag ser vem som svarat på natten. Det är exakt samma människor som går in i väggen några månader senare.

Barn gör inte som vi säger, utan som vi gör, brukar man säga. Det är samma sak med chefer och anställda. Chefen sätter tonen, chefen odlar företagskulturen. De anställda försöker tolka vad som förväntas av dem. Och härmar chefen.

Vi vet att stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i dag, stressrelaterad sjukskrivning har ökat med alarmerande 73 procent de senaste två åren.

”Många gånger får vi höra att vi ska stänga av våra mobiler själv, om vi nu blir så stressade av det. Men felet ligger ju hos chefen. Om en person är i obalans och väcker tjugo anställda på nätterna – då är det väl inte de tjugo personerna som ska ändra sitt beteende, utan den som sitter och mejlar på nätterna”, säger Camilla trött.

Exakt.

Så kära chefer, var ett gott föredöme och gå och lägg er i stället. Sov! Skriv ner de goda idéerna och ta itu med dem på morgonen i stället. 

OM

Hillevi Wahl

Hillevi Wahl är författare, krönikör och föreläsare. Hon har bland annat skrivit romanerna Kärleksbarnet och Hungerflickan. Missbruk och ätstörningar är återkommande ämnen. 

Mer om Krönika

Senaste om Mer om arbetsmiljö