
Bild: John Guthed
Så fattar du svåra beslut – och fortsätter vara en omtyckt chef
Publicerat 6 mars 2025
Att vilja vara omtyckt är något djupt mänskligt. Men hur blir man en omtyckt chef när man måste fatta svåra beslut och ge obekväma besked? Nyckeln är att vara rak, tydlig och närvarande men inte försöka vara alla till lags.
De flesta av oss vill vara omtyckta – det är en del av människans natur. För en chef är det dessutom viktigt, eftersom en omtyckt ledare får lojala medarbetare som är mer benägna att följa chefens beslut.
– Men att vara omtyckt är inte samma sak som att vara en medgörlig vindflöjel som bara säger det medarbetarna vill höra. Tvärtom handlar det om att stå för sina beslut, våga sätta gränser och kommunicera på ett rakt och tydligt sätt, säger Björn Hedensjö, psykolog och författare till boken ”Omtyckta människor” (Polaris).
Därför ska du inte linda in tuffa besked
Samtidigt ingår det i chefsrollen att ta svåra beslut om allt från sparpaket till omorganisationer. Att lämna sådana besked till sin personal är svårt för de flesta och kan ta emot. Men att försöka linda in de tuffa beskeden för att vara ”snäll” är alltid ett dåligt beslut.
En otydlig chef blir både svår att lita på och svår att tycka om.
– Det är direkt skadligt för relationen. Tilliten försvinner och du riskerar att tappa medarbetarnas förtroende. En otydlig chef blir både svår att lita på och svår att tycka om, säger Björn Hedensjö.
Det betyder inte att du måste vara hård och känslokall. En bra chef är både rak, varm och empatisk. Att erkänna att ett besked är jobbigt, men ändå stå fast vid det, skapar respekt hos medarbetarna. Och viktigast av allt: en chef måste alltid vara tillgänglig för samtal efter att ha lämnat ett svårt besked.
– Ta ansvar och se till att du finns där för medarbetarnas frågor. Det är avgörande för att behålla deras långsiktiga tillit och lojalitet, fortsätter Björn Hedensjö.
Att ge svåra besked och fatta obekväma beslut känns sällan naturligt från början – men det går att träna på. Precis som i många andra situationer handlar det om exponering. Ju fler gånger du utsätter dig för utmanande samtal, desto lättare blir det. Samtidigt behöver du acceptera att vissa situationer aldrig blir behagliga. Att ge ett sparbesked eller neka någon en efterlängtad befordran kommer alltid att vara tufft.
– If you’re going through hell, keep going som Winston Churchill sa. Det kommer att vara obehagligt i stunden, men du tar dig igenom det, och det gör dig till en mer pålitlig och respekterad ledare i längden, säger Björn Hedensjö.
Träna på att stå fast vid dina beslut
Många chefer brottas med att de tar kritik personligt eller oroar sig för vad medarbetarna tycker. Att släppa de tankarna helt kan vara svårt – men även det går att öva sig på så det blir enklare att hantera.
– Ett bra första steg är att kartlägga sina egna beteenden. Väntar du till exempel alltid med att säga din åsikt på möten för att inte trampa någon på tårna? Eller avvaktar du alltid med att fatta beslut tills du vet vad alla andra tycker? Då kan du träna på att ibland prata först eller att stå fast vid ett beslut trots motstånd, säger Björn Hedensjö.
Sådana små beteendeförändringar gör stor skillnad. Att våga gå emot impulsen att alltid vara alla till lags gör dig inte bara till en tryggare chef – utan också till en mer respekterad och omtyckt ledare.
Bli omtyckt utan att kompromissa med ditt ledarskap
- Var tydlig och rak, stå upp för ditt beslut utan att ducka eller linda in dem. Detta är viktigt för långsiktig tillit och ett absolut fundament i alla goda relationer.
- Var lyhörd och lyssna aktivt på dina medarbetare. Visa att du hör och ser andras behov och situation.
- Led med i huvudsak positiv feedback och var specifik i din återkoppling. Vad gjorde en person bra? På vilket sätt var det bra? Hur kopplar det till organisationens mål?
Björn Hedensjö, psykolog och författare

Karin Cedronius
Mer om Chef
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
För mycket makt gör ledarskapet svagare
Chef • Hur stark kan en verksamhet bli om den bygger på rädsla snarare än delaktighet? Forskning visar att när chefer har för stort inflytande tystnar de röster för innovation och utveckling.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Mobbning på jobbet – så gör du som chef
Mobbning • Att lyssna och agera tidigt om en medarbetare upplever mobbning kan göra stor skillnad. Anna Widing, chefsrådgivare på Ledarna, ger handfasta råd om hur du som chef ska hantera kränkande särbehandling.
-
"Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende"
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.