
Bild: Anna von Brömssen
Att leda i ständig förändring
Publicerat 19 februari 2020
Glöm bilden av chefen som hjälte – allvetaren som kan peka ut en tydlig riktning. Framtidens innovationssamhälle kräver i stället chefer med en stor portion ödmjukhet, förmåga att ompröva idéer och inte minst kunna omvandla osäkerhet till kreativitet.
Vi lever i en komplex värld med mycket osäkerhet. Ändå har vi svårt att förhålla oss till osäkerhet i arbetslivet.
– Ledarskapet har halkat efter. Vi fortsätter leda projekt som om processer är förutsägbara, säger Leif Denti, doktor i innovationspsykologi vid Göteborgs universitet.
Han är bokaktuell med "Tookig – att leda i osäkerhet" tillsammans med Mariah ben Salem Dynehäll, vd för Drivhuset i Göteborg med många års erfarenhet av att coacha människor från idé till hållbar affärsmodell. Syftet med boken är att ge insikt i vad ett osäkert projekt innebär och verktyg för att leda den typen av projekt.
– Det kräver en hel del kunskaper om psykologi och insikt i hur gruppprocesser fungerar, säger Leif Denti.
Enligt honom är den första utmaningen att omvärdera definitionen av en bra chef. Ledarskap handlar allt mindre om att sitta inne med säkra svar som ödmjukhet inför sin egen okunskap. Detta i takt med att världen blir alltmer komplex.
– Då är det viktigare att kunna rekrytera rätt kompetens och få andra människor att prestera på topp, säger Leif Denti.
Kunskapssamhällets utmaningar är också något som lyfts i årets chefsgala med temat "upskilla eller försvinna". Det handlar just om hur man bygger en lärandekultur när man inte på förhand vet vilken kunskap som krävs.
– Det är en utmaning att skapa förtroende i en organisation när man inte kan ge tydliga besked. Det motsvarar inte den allmänna uppfattningen om hur en bra chef ska vara, säger Leif Denti.
Han har själv ägnat sin forskning åt att undersöka ledarskapets roll för att öka kreativitet och innovationer, två nyckelkompetenser i framtidens innovationssamhälle. Dessutom är han egenföretagare med egen erfarenhet av att leda osäkra projekt.
– Den förankringen i verkligheten är viktig för mig. Jag vill veta vilka problem chefer brottas med i dag, säger Leif Denti.
Att leda osäkra projekt handlar mycket om att vara bra på hjälp till självhjälp. Det innebär att man kan avläsa beteenden hos sina medarbetare, förstå vilka känslor de står för och erbjuda rätt balans av stöd och utmaning.
Boken är fylld av verktyg och övningar för att lyckas med just detta. Ett sådant är känslozonerna som visualiserar olika känslolägen och vad de kräver av dig som chef.
Ett arbetssätt som lyfts fram är den agila metoden, som innebär att fortlöpande testa idéer genom att interagera med omvärlden.
– Det kan till exempel handla om att skicka ut frågeformulär till målgruppen eller bara diskutera ett problem med någon utanför sitt eget expertområde, säger Leif Denti.
En av de vanligaste känslorna som osäkra projekt ger upphov till är just osäkerhet. Det ligger i projektets natur som ju handlar om att segla ut på okänt vatten. Känslan tar sig ofta uttryck i beteenden av undvikande eller passivitet.
– Det är ju inte särskilt bra för den kreativa processen, säger Leif Denti.
Men en rimlig nivå av osäkerhet går att omvandla till kreativitet, eftersom den ökar människors uppmärksamhet och känslomässiga engagemang.
– Man växlar upp för att komma ur osäkerheten, säger Leif Denti.
För att lyckas med detta är steg ett att bemöta och bekräfta känslan. Det kan man till exempel göra genom att rita en så kallad känslo-bergochdalbana; en tidslinje över hur osäkerheten pendlat under projektets gång. Det ska också finnas en koppling till utmaningar i projektet.
– Då blir det tydligt att det finns en orsak till känslan, att den pendlar upp och ner och kanske även att det finns fler i gruppen som känner likadant, säger Leif Denti.
Sista steget är att uppmuntra medarbetarna att söka ny information så att känslan av osäkerhet minskar.
– Föreslå gärna nya källor eller kontakter. Ett annat sätt att komma vidare kan vara att testa idén på målgruppen, säger Leif Denti.
Fotnot: Tookig står för tvetydig, obekväm, omvälvande, komplex, instabil och gåtfull.
Så minskar du osäkerheten
- Gör anpassningar för att öka medarbetarnas känsla av makt och kontroll i utmanande situationer. Det kan till exempel handla om att någon tycker det är jobbigt att åka på kundmöten, då kan en anpassning vara att förlägga dessa till det egna kontoret för ökad trygghet.
- Lyft det högre syftet. Ett exempel kan vara att påminna om slutmålet med ett projekt och vilken betydelse det kan få för andra människor. Ett högre syfte kan också vara att skapa ett bra liv för sin familj.
- Bidra till ökad självkännedom genom att till exempel be personen se sig själv utifrån och fundera över vilka råd hen skulle ge sig själv. Personen kan också rita en så kallad känslo-bergochdalbana för att komma till insikt om känslor och beteenden.

Kerstin Karlsson
Mer om Chef
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
För mycket makt gör ledarskapet svagare
Chef • Hur stark kan en verksamhet bli om den bygger på rädsla snarare än delaktighet? Forskning visar att när chefer har för stort inflytande tystnar de röster för innovation och utveckling.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
För mycket makt gör ledarskapet svagare
Chef • Hur stark kan en verksamhet bli om den bygger på rädsla snarare än delaktighet? Forskning visar att när chefer har för stort inflytande tystnar de röster för innovation och utveckling.