Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Kelly Sikkema

Smitta

Nu är det förkylt igen

När det börjar bli kallt ute och alla är tillbaka på jobb och skola brukar förkylningarna komma som ett brev på posten. Men det finns knep att ta till, både för att undvika att bli smittad och för att inte smitta dina kollegor.

1177 Vårdguiden märker sedan mitten av september av ett ökat antal samtal om förkylningar.

– Det är ett ökat antal samtal, men det är samtidigt inget exceptionellt utan det är på den nivå det brukar vara, säger Erica Bonns, läkare på 1177 Vårdguiden.

Anledningen till att många blir förkylda nu är att vi är många som trängs på liten yta, till exempel på kontoret. På semestern är vi utomhus mer och träffar inte lika mycket folk.

Erica Bonns bästa tips för att inte bli sjuk eller för att smitta andra är att vara noga med sin handhygien. Förkylningsvirus sprids genom handslag och direktkontakt men också indirekt. På till exempel tangentbord och handtag kan virus och bakterier överleva i flera timmar.

– Det bästa är att tvätta sig med tvål och vatten. Handsprit kan man använda om det av någon anledning inte finns tvål och vatten att tillgå. Är man sjuk ska man hosta och nysa i armvecket. Man kan också tänka på att försöka hålla lite distans till andra människor. Har man möjlighet att jobba hemifrån när man precis blivit sjuk är det bra.

Förkylning smittar som mest när de första symtomen börjar visa sig samt de första dagarna därefter. Om man har möjlighet är det därför en god idé att jobba hemifrån precis i början av en förkylning. säger Erica Bonns.

TIPS

Så undviker du att smitta andra

  • Jobba hemma om du kan.
  • Undvik att ta människor i hand och håll ett visst avstånd till andra.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten.
  • Fuktiga händer sprider fler bakterier och virus än torra. Använd pappershandduk som du slänger efter användning.
  • Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du slänger i en soppåse.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Smitta

Senaste om Hälsa