
Bild: Istock
Efter semestern – så kan chefen fånga upp riskbruk
Publicerat 26 augusti 2025
Svenskar dricker mer under semestern vilket kan visa sig i form av ångest, stress och nedstämdhet när arbetsvardagen tar vid. Chefer med kunskap om alkoholfrågor är betydligt mer benägna att se signaler på riskbruk och fånga upp medarbetare tidigt enligt en ny studie.
Semesterveckorna är förbi, men spåren efter lata kvällar och fler glas än vanligt kan dröja sig kvar Fler än varannan svensk dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året, enligt en undersökning från IQ-initiativet.

Arbetsplatsen är en av de viktigaste arenorna för att fånga upp riskbruk, och där kan en chef göra skillnad – om kunskapen finns, enligt Gunnel Hensing, professor i socialmedicin vid Sahlgrenska akademin. Hon är en av forskarna bakom en ny studie som visar att chefer som fått utbildning i alkoholfrågor, eller som har ett tydligt ansvar för området, rapporterar nästan fyra gånger så många förebyggande insatser som kollegor utan den bakgrunden.
– När chefer har både kunskap och mandat ser vi att de också agerar. Det kan handla om att påminna om företagets alkoholpolicy, ta upp frågan inför personalfester eller ordna utbildning för medarbetare, säger Gunnel Hensing.
Arbetsplatsen en viktig arena
Att frågan är känslig ska inte stå i vägen för att den behöver lyftas. Tvärtom, menar Gunnel Hensing, som pekar på flera skäl: arbetsmiljö, säkerhet, effektivitet och inte minst normer.
– Arbetsplatser är viktiga arenor för normbildning bland vuxna. Vi tillbringar mycket tid där, och de normer som etableras kan påverka individers beteenden. En tydlig alkoholpolicy signalerar att arbetsgivaren är medveten om riskerna, säger hon.
Mellanchefer mest benägna att agera
Resultaten i studien visar också att mellanchefer är mest benägna att agera. En förklaring är att de både har nära kontakt med personalen och tillräckligt inflytande för att genomföra förändringar. Första linjens chefer kan däremot tveka, både på grund av otydliga mandat och ett mer direkt motstånd från personalen.
– Mellanchefer arbetar ofta strategiskt och med att implementera beslut. Första linjens chefer kan känna osäkerhet: är det här verkligen mitt ansvar? Det kan också vara svårare att stå emot om det finns motstånd mot en mer restriktiv alkoholpolicy, säger Gunnel Hensing.
Hon betonar att det inte bara handlar om mod utan också om verktyg. En alkoholpolicy som gäller alla är en universell insats medan riktade åtgärder behövs för riskgrupper eller personer som redan har problem.
– Ju tidigare en person får frågor om sin konsumtion, desto lättare är det att förändra sitt beteende. Om en chef själv tycker att samtalet är svårt kan man ta hjälp av HR eller företagshälsovården.
Både generella och individuella insatser behövs
Så vad kan arbetsgivare göra redan i höst? Forskarna lyfter fram några enkla steg: bjuda in någon som berättar om alkoholens effekter, låta chefer diskutera frågan i mindre grupper och se över policyn. Viktigt är också att följa upp den i årshjulet så att arbetet inte rinner ut i sanden.
– Det är viktigt med uppföljning. Annars är det lätt att policyn blir en hyllvärmare, säger Gunnel Hensing.
Och så den där känsliga frågan: hur pratar man om alkohol på jobbet utan att någon känner sig utpekad? Gunnel Hensing menar att just generella insatser är nyckeln.
– Då pekas ingen ut. Det handlar om att tydliggöra att alkohol innebär risker för individen, arbetsgivaren och samhället. Vi accepterar redan att arbetsgivare tar upp kost, sömn eller fysisk aktivitet. Alkohol borde vara lika självklart.
En tydlig linje handlar inte bara om hälsa. För den som vill leva utan alkohol kan en arbetsplats där fester är fria från alkohol göra det lättare att vara med.
– Att se till att gemensamma aktiviteter är alkoholfria är ett konkret exempel. Det är en signal om att alla ska kunna vara med, avslutar Gunnel Hensing.

Henrik Lenngren
Mer om Alkohol och droger
-
Allt fler företag gör alkoholtester
Alkohol och droger • Alkoholkonsumtionen ökar bland äldre arbetstagare, enligt företagshälsan Avonova. De ser också en trend där allt fler arbetsgivare väljer att alkoholtesta sina anställda.
-
Tips till chefen för en lyckad sommarfest
Alkohol och droger • På många arbetsplatser är det dags för sommarfest. Men vad ska du som chef tänka på så att festen blir lyckad och inte urartar på grund av alkohol? Mojtaba Ghodsi, vd på Systembolagets dotterbolag IQ, tipsar.
-
Chefer har svårt att varva ner
Stress • Svenska chefer har generellt bättre hälsa än sina medarbetare. Samtidigt har de svårare att koppla av och dricker oftare alkohol än sina medarbetare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Hög sjukfrånvaro på första jobbet en risk
Sjukfrånvaro • Unga som har många perioder med sjukfrånvaro på sitt första jobb blir oftare långtidssjukskrivna senare i livet. Det visar en dansk forskningsstudie.
-
Samtalsmetoden som kan stärka lärarna
Arbetsmiljöarbete • Hur bemöter man en upprörd förälder eller en utåtagerande elev? Många lärare får själva försöka lista ut hur situationerna ska hanteras.
-
Damm i arbetsmiljön kan orsaka KOL
Arbetssjukdomar • Att utsättas för damm, gas och ångor på jobbet kan öka risken för att drabbas av KOL, enligt en ny forskningsrapport.