Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Kris Atomic/Unsplash

Ergonomi

Hälsorisker med högklackat

Flygvärdinnor och receptionister är exempel på yrkesgrupper som ofta bär högklackat på jobbet. Nu visar forskning att det ökar risken både ryggvärk och besvär i knän och fötter.

Forskare vid universitetet i Aberdeen, Skottland, har gått igenom den forskning som finns om hur kroppen påverkas av att bära högklackat. Enligt forskarna visar många studier att de som regelbundet går i högklackade skor på jobbet löper risk att få besvär i muskler och skelett samt snedställd stortå, eller hallux valgus, som det också kallas. Däremot hittade forskarna inget tydligt samband som visar att högklackade skor ökar risken för artros.

Studien kommer efter att krav har rests i Storbritannien på att det ska bli förbjudet för arbetsgivare att tvinga kvinnor att bära högklackade skor.

– Vi hoppas att den här forskningssammanställningen hjälper människor att överväga hälsoriskerna med att ha högklackade skor samtidigt som den kan öka pressen att skärpa lagstiftningen. Ingen ska behöva bära högklackat på jobbet mot sin vilja, säger dr Max Barnish vid universitetet i Aberdeen, i en kommentar.

En annan kritik mot att anställda tvingas bära högklackat på jobbet är att det sexualiserar kvinnor och ökar risken för sexuella trakasserier.

Studien har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMC Public Health.

Ladda ner studien:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Ergonomi

Senaste om Forskning