Hoppa till huvudinnehållet
Sömn

Kortare arbetstid gav bättre sömn

Att förkorta sin arbetstid med en fjärdedel leder till bättre sömn och minskad stress. Det visar en studie från Stressforskningsinstitutet.

Redan vid en 25-procentig minskning av arbetstiden förbättras sömnen och den upplevda stressen. Det visar en studien som Helena Schiller, doktorand vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, har gjort. De positiva effekterna av arbetstidsförkortningen verkar också bestå under en längre period. Studien pågick under 18 månader.

– Vi har utgått från antagandet att brist på tid för återhämtning kan orsaka utmattning och störd sömn. Och nu har vi med denna studie kunnat visa att den tid man frigör med en arbetstidsförkortning kan påverka detta i en positiv riktning, säger Helena Schiller i en kommentar.Foto: Stressforskningsinstitutet

I studien har 33 arbetsplatser infört arbetstidsförkortning med bibehållen lön för nära 600 medarbetare, och i urvalsgruppen har såväl upplevd stress som trötthet minskat, samtidigt som sömnlängden ökat med drygt 20 minuter under arbetsdagar.

– Visst är det så att arbetstidsförkortning med bibehållen lön innebär ökade kostnader för arbetsgivaren, men den minskade stressen och tröttheten innebär också minskade problem och skador på arbetsplatsen, och kan därmed minska kostnaderna över tid, inte minst i form av minskade sjukskrivningskostnader, säger Helena Schiller.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Environment and Health.

Ladda ner studien:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Sömn

Senaste om Forskning