
Bild: Julia Sjöberg
Fyra berättar – därför går vi inte i pension
Publicerat 24 september 2025
Varför fortsätter vissa att jobba – trots att pensionsåldern är passerad med råge? Arbetsliv har träffat en sjuksköterska, en snickare och en kock som alla passerat 70 – men som ändå inte vill lämna arbetslivet. Vad är det som driver dem? Och hur ser arbetsgivarna på äldre medarbetare? Dian Martinez Valencia på researrangören Tui berättar om företagets satsning på att aktivt rekrytera senior kompetens.
Jag känner mig pigg och gillar mitt jobb

Ann-Margret Gustafsson, 70 år, distriktssköterska, Göteborgs skärgård, hemsjukvård och särskilda boenden
Varför har du valt att jobba efter pensionen?
– För att det är så otroligt roligt. Jag var undersköterska i många år och hemma med barn på heltid i sju år. När jag var 45 läste jag till sjuksköterska och sedan till distriktssköterska. Eftersom jag utbildade mig sent i livet känner jag mig inte klar med arbetslivet. Många tycker att det är skönt att sluta jobba vid 65, inte jag. Jag har en timanställning och kan välja när jag vill arbeta. Jag jobbar inte alla dagar i veckan, men alltid en stor del av sommaren.
Är det en fördel att vara äldst på jobbet?
– Ja, man kan de flesta rutinerna och känner sig säkrare på arbetsuppgifterna. Vi är ett arbetslag på åtta personer, samarbetet är grunden för att göra ett bra jobb. Vi som är lite äldre har erfarenhet, de yngre kan det tekniska bättre och delar gärna med sig av sin kunskap. Man är aldrig för gammal för att lära nytt.
Hur länge tänker du fortsätta att jobba?
– Jag vet inte hur mitt liv skulle se ut om jag var pensionär på heltid. Min man jobbar också extra och jag hinner ändå med att träffa barn, barnbarn och att sjunga i kör. Jag känner mig fortfarande pigg och gillar mitt jobb. När jag var 66 år slutade jag min fasta anställning och började ta ut allmän pension, inkomsten från jobbet ger guldkant på tillvaron.
Jag vill inte sitta hemma och tyna bort

John Johansson, 78 år, snickare, SCC Juhojunttis snickeri i Luleå
Hur länge har du jobbat på din arbetsplats?
– I 48 år, numera är jag lite av en allt-i-allo här. Vi tillverkar entréer, dörrar och glaspartier till skolor, hotell och fastigheter. Jag är inne på tredje generationens ägare och har sagt att jag ska jobba tills fjärde generationen tar över. Jag vill inte sitta hemma och tyna bort, utan mår bra av att hålla igång. För fyra år sedan blev jag änkling. Då var det tur att jag hade jobbet.
Har du gjort några anpassningar för att orka?
– Inte mer än att jag gick ner till 80 procent för fem år sedan och är ledig varannan fredag eller måndag. Sen är jag van att använda vakuumlyftar till de tunga partierna som kan väga 200 kilo. Men jag har inga krämpor, läkaren sa att han aldrig hade träffat någon i min ålder som är i så bra form. Jobbet är en anledning till det, sen är det väl också gener. Min morfar blev 96 år.
Vad uppskattar du mest med jobbet?
Att umgås med arbetskamraterna är en viktig del av jobbet för mig. Vi är nio här om man räknar med vd:n. Min yngsta kollega är 22, han har lärt sig det moderna med datastyrda maskiner i skolan, jag kan de gamla maskinerna. Det är sex mil att köra till jobbet, jag kommer 06.45 och börjar alltid dagen med en kaffe.
Jag gick hemma och hade tråkigt

Ingrid Axelsson, 75 år, kock och egenföretagare – driver Hjulets café, Götene
Varför jobbar du vidare efter pensionen?
– Innan drev jag Hellekis Trädgårdscafé & Kök i 13 säsonger. Under sommaren var det arbete sju dagar i veckan. Och vid pensioneringen tänkte jag äntligen ta hand om vår stora trädgård. Men artros i knäna gjorde att jag varken kunde stå på knä eller sitta på huk. I stället gick jag hemma och hade tråkigt. När jag var 69 fick jag erbjudande om att driva ett café vid Hornborgasjön. Jag tog med yngsta dottern som är konditor och vi hade det caféet i fyra år. Nu driver vi Café Hjulet vid Kinnekulle.
Vad är skillnaden för dig nu mot tidigare i arbetslivet?
– Även om jag gillar att ha mycket att göra tål jag inte stress lika bra längre. Och jag sitter på en stol med hjul när jag bakar och gör smörgåsar för att skona knäna. Men det är roligt att jobba för att vi får sån uppskattning från gästerna. Det betyder mycket för mig.
När tänker du sluta jobba?
– Det blir nog ett par år till. Jag jobbar ju inte heltid utan torsdag till söndag under säsong, ibland kan det kännas mycket med fyra dagar i veckan. Vi bakar ju de andra dagarna. Men det är också av ekonomiska skäl jag fortsatt jobba. Jag har varit egenföretagare, fått fyra barn och jobbat deltid vissa perioder under mina 35 år i restaurangbranschen. Då är inte pensionen hög.
Mångfald är bra för företagskulturen och våra affärer

Experten: Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på TUI (researrangör)
Varför är äldre medarbetare viktiga för er på TUI?
– Vi vill ha en mångfald som speglar vår kundgrupp och strävar efter en blandning av åldrar, kön och etnisk bakgrund. Vi tror att en organisation med olika perspektiv där medarbetarna lär av varandra och utvecklas gör att de presterar bättre och stannar längre. Mångfald är bra för företagskulturen och våra affärer.
Hur jobbar ni med åldersfrågorna?
– I alltifrån hur man beskriver roller vid rekrytering till vilka som visas i våra annonser. I stället för att skriva att vi söker en junior analytiker vid en rekrytering skriver vi ”en analytiker på ingångsnivå”. Då är inga åldrar exkluderade. Vi har alltid en panel med
tre eller fyra medarbetare med vid rekrytering för att få in fler perspektiv.
Vad har ni gjort för att attrahera och underlätta för äldre medarbetare?
– För vissa roller har vi slutat med CV som gallringsmetod för att motverka förutfattade meningar. Vi har ändrat uniformskravet för kabinpersonalen på våra flyg, de behöver inte längre ha kjol eller skor med klackar. Det underlättar för alla. Sen är det en utmaning lönemässigt att anställa äldre. Därför är vi transparanta med lönespannet för en viss roll tidigt i rekryteringen.

Gerd Eriksson
Mer om Så gjorde vi
-
Fyra berättar – när jag blir avbruten på jobbet
Så gjorde vi Hur hittar man tillbaka till arbetsuppgiften när man gång på gång blir avbruten? I många yrken är det vardag att ständigt bli störd.
-
Så bemöter vi arga och upprörda människor
Så gjorde vi Hur behåller man lugnet när en kund höjer rösten, hotar eller vägrar samarbeta? Här delar en biljettkontrollant, en butikschef, en sjuksköterska och en psykoterapeut med sig av sina bästa knep för att hantera upprörda människor i pressade situationer.
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Lär dig reglera dina känslor på jobbet
Psykisk hälsa Att bli ledsen eller arg på jobbet är fullt mänskligt. Men det finns mycket att vinna på att utveckla sin emotionella intelligens.
-
Så hittar du meningsfullhet i jobbet – utan att byta karriär
Psykisk hälsa Under semestern är det många som börjar ifrågasätta sitt yrkesval och fundera på vad man verkligen vill få ut av sitt liv. Men det krävs inte alltid ett jobbyte för att hitta mer mening i arbetslivet – det kan handla om att skapa mer meningsfullhet i sin nuvarande roll.
-
Så blir du en bättre förhandlare
Arbetsmiljöarbete Förhandlingar är en del av vardagen. Men hur blir man egentligen bättre på att få igenom det man vill utan att relationerna tar skada?