Hoppa till huvudinnehållet
Bildreportaget

Nattpass på BB

Det är fredag kväll i Ystad. Några ungdomar rör sig mot centrum samtidigt som barnmorskan Nandi Zulu går på sitt nattpass på Ystads BB. Rösterna i korridoren inne på sjukhuset är betydligt gällare. Ljuset är dämpat. För några är det nu livet förändras för alltid, för Nandi och hennes kollegor är det ytterligare en dag, eller rättare sagt natt, på jobbet.

Text och foto: Christian Andersson

Barnmorskan Nandi Zulu plockar åt sig kläder inför sitt första av tre nattpass.

Alla rum på BB är upptagna, men trots det vilar ett lugn över avdelningen. Då och då piper det till i den digitala skylten ovanför dörren till personalrummet. I Ystad föds i genomsnitt ett till åtta barn per dygn. 01.30 piper och blinkar den digitala tavlan i personalrummet. Strax därefter föds nattens första och enda barn i rum 4.

För barnmorskorna börjar arbetspasset med en resursfördelning mellan BB och förlossningen. Därefter följer en överlämning från tidigare arbetslag.

– Om någon har haft ett tufft pass på förlossningen kan vi fördela resurserna så att den personen får lättsammare uppgifter nästkommande pass. Vi försöker att ta hand om varandra, säger Friederike Hahn.

Fr.v. Nandi Zulu, Helena Jensen och Friederike Hahn.

Just nu är det lugnt, men när som helst kan situationen förändras.

– Vårt arbete är väldigt varierat, vi får vara med om både lyckliga och djupt olyckliga stunder. Livet blir så påtagligt när man arbetar med gravida, säger Nandi och tillägger:

– Man kan inte jobba här och ha för stort kontrollbehov, allt kan hända och det gäller att vara förberedd.

Nandi Zulu förbereder för att ge läkemedel.

– Här i Ystad vill vi att man ska födda på sina egna villkor. Vi vill låta det friska vara friskt, man är inte sjuk bara för att man är på ett sjukhus, säger Nandi.

Varje natt dukar personalen fram ”tre-te”. Alltid Svart Assam-te. Och alltid klockan tre. Hur många som deltar beror på hur mycket det är att göra på avdelningen.

Nattens förlossning har gått bra och Malin Persson förbereder moderkakan som ska läggas i frysen.

– En del vill ta med dem hem, men de flesta vill inte det, säger Malin och paketerar in moderkakan i en fryspåse.

Malin Persson har gjort i ordning, den av många uppskattade, grattisbrickan.

– Jag gillar nattjobb, det är mer självständigt arbete. Jag har färre fasta hållpunkter och mer tid hos patienterna, säger Malin.

Undersköterskorna Helena Jensen och Malin Persson tar en fikapaus. I frysen intill finns ”krisbullar”. Kanelbullarna används vid debriefing och hjälper personalen blir slappna av. Ett sätt att vända ett jobbigt pass och slippa ta med det jobbiga hem. Den här natten äts det dock inga bullar. Även om BB är fullbelagt är det här nattpasset förhållandevis lugnt.

Mer om Bildreportaget

Senaste om Mer om arbetsmiljö