Hoppa till huvudinnehållet
Uppdrag

Han säkrade fotbolls-VM

Om du ser på fotbolls-VM i sommar – håll utkik efter arenan i ryska Volgograd. De tusentals stålbalkarna runt arenan är sprutmålade på plats, av målare i klätterutrustning. Skyddsombudet Jan-Åke Öberg besökte arenan och bidrog med förslag till en bättre och säkrare arbetsmiljö.

Till vardags har Jan-Åke Öberg flera olika skyddsombudroller och är även ett av Målareförbundets regionala skyddsombud och huvudskyddsombud. I rollen som regionalt skyddsombud besöker han varje vecka många arbetsplatser som inte har lokala skyddsombud, och i hans uppdrag ingår att stötta och få igång olika delar i arbetsmiljöarbetet som kanske inte fungerar på företaget. Han gör skyddsronder och utbildar i arbetsmiljö. Så när Målareförbundet frågade om han ville åka till Ryssland för att hjälpa till med arbetsmiljön på arenabyggen så tvekade han inte en sekund.

– Jag tänkte att det skulle vara väldigt lärorikt att få vara med i ett internationellt samarbete. Men skrämmande att veta att 19 personer redan hade dött på de tio arenabyggena, säger han.

Initiativet kom bland annat från internationella fotbollsförbundet FIFA som såg behovet av säkrare arbetsmiljö. Uppdraget var att komma med förslag på arbetsmiljöåtgärder. En av de första saker han såg var till exempel att arenan saknade nödbelysning och att toaletterna bestod av bajamajor utomhus – kallt på vintern. Och när han fick möjlighet att intervjua några av de cirka 2000 arbetarna på plats, förstod han att de saknade bra möjligheter att tvätta sina arbetskläder.

När han återvände två månader efter sitt första besök var flera av de brister han påpekat åtgärdade, bland annat fanns nya krav på belysning. Dessutom hade permanenta toaletter på arenan kopplats in tillfälligt och arbetsgivaren hade ansvar att tvätta arbetskläderna.

– Det var väldigt viktigt för mig att få komma tillbaka efter första besöket. Annars hade jag inte haft nån aning om förslagen hade haft effekt. Men det vara inte bara dåligt på arenan, mycket var bra också. Det var till exempel otroligt rent och skyddstänket när de målade stålbalkarna med klätterutrustning var imponerande.

Fallrisker är annars en av de vanligaste arbetsmiljöriskerna i branschen, tillsammans med belastnings- och förslitningsskador och allergier, bland annat som en konsekvens av konserveringsmedel i färger. Därför är hälsokontroller också ett område han bevakar.

– Vi har i avtalet att man ska ha hälsokontroll vart tredje år och varje år om man är över 51 år. Då kan vi förhoppningsvis hitta saker och förebygga innan det blir för sent.

Ytterligare en del i uppdraget som regionalt skyddsombud är att hjälpa anställda i till exempel rehabutredningar och lokala skyddsombud med lösningar på arbetsmiljöproblem.

– Det kan vara en ställning som är fel, att det saknas skyddsräcken eller att det är stökigt och dammigt. Nyligen var det målare som känt förkylningssymptom när de arbetade med gipsskivor som dammar, och som blött ovanligt mycket näsblod. Jag åker alltid ut för att på plats se hur det ser ut. Många företag är väldigt tacksamma för att få hjälp att lösa problem och jag försöker alltid hitta förbättringsåtgärder och lösningar när jag är ute.

TIPS

Jan-Åke Öbergs bästa arbetsmiljötips

  • Alla har ansvar att använda skyddsutrustning, inte ta genvägar och att uppmärksamma risker.
  • Använd Prevent-materialen. Jan-Åke Öberg hade med sig flera exemplar av Prevents bilderbok "Jobba säkert i måleribranschen" till Ryssland.
bild på Carin Hedström

Carin Hedström

Mer om Uppdrag

Senaste om Mer om arbetsmiljö