Hoppa till huvudinnehållet
Säkerhet

Skräppost på frammarsch

Skräpposten ökar igen visar en rapport om cybersäkerhet. Enligt rapporten ska 3 000 spam i sekunden skickats förra året.

Av den totala mejlskörden på jobbet består 65 procent av spam, enligt en undersökning som IT-företaget Cisco gjort. Det rapporterar tidningen Techworld. Förra året skickades hela 3 000 spam i sekunden enligt rapporten. En ökning jämfört med 2015 då det bara skickades 1 000 spam i sekunden. Av alla spam som mottogs var det dock bara 8-10 procent som innehöll skadlig kod.

En annan säkerhetsrisk som ökade i omfattning förra året var så kallad adware, det vill säga skadlig kod som sprider reklambanners eller pop-upfönster på den infekterade datorn. 75 procent av totalt 130 företag som ingår i rapporten råkade ut för adware förra året.

Cisco har även gjort en enkätundersökning där 3 000 säkerhetsansvariga på små och stora företag tillfrågats om IT-säkerhet. Undersökningen visar att 44 procent av alla säkerhetsvarningar aldrig efterforskats och att 54 procent av de reella hoten inte åtgärdats. Bristande kompetens och bristande ekonomiska resurser anges som orsak i rapporten.

Ladda ner Ciscos rapport:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Säkerhet

Senaste om Mer om arbetsmiljö