Hoppa till huvudinnehållet
Skyddsombud

Bemanningsföretag får eget skyddsombud

Företaget Expanderamera har utsett ett eget skyddsombud för sina anställda. Det är ett nytt sätt för bemanningsföretag och fack att samarbeta kring arbetsmiljön i byggbranschen.

Inhyrd personal i byggbranschen löper ofta en högre risk att råka ut för olyckor eller skador på jobbet. Ansvaret för deras arbetsmiljö är delat mellan bemanningsföretaget och den inhyrande entreprenören. Den nya lösningen med ett eget skyddsombud för bemanningsanställda ska bidra till att öka säkerheten.

– Det har varit en bra dialog med Byggnads där vi varit överens om att detta kan förbättra arbetsmiljön. Vi har en anställd som nyligen startat uppdraget som skyddsombud hos oss. Sedan dess har flera anställda hört av sig och visat intresse, säger Sylwia Spruch, personalsamordnare på Expanderamera.Foto: privat

Skyddsombudets befogenheter har tagits fram i samarbete med facket. Expanderameras skyddsombud är underordnad de skyddsombud som redan finns på arbetsplatsen. Ansvaret gäller också endast företagets egna anställda.
– Vårt skyddsombud är mer insatt i vad som dagligen sker på arbetsplatsen och finns närmare våra anställda. Det blir lättare att ta upp olika frågor. Han ingår även i vår skyddskommitté där vi talar om det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Sylwia Spruch, personalsamordnare på Expanderamera.

Än så länge är det för tidigt att se vad modellen med eget skyddsombud för bemanningsanställda ger för konkreta resultat. Men en utveckling av uppdraget kan vara på gång.

– Jag tror att vi kommer att se fler skyddsombud i bemanningsbranschen framöver. Än så länge handlar det om ett övergripande ansvar, men framöver kan inriktningen vara mer specificerad på olika yrkesområden som till exempel trä, betong, el eller något annat, säger Sylwia Spruch.

bild på Peter  Rehnfeldt

Peter Rehnfeldt

Mer om Skyddsombud

Senaste om Mer om arbetsmiljö