Hoppa till huvudinnehållet

Monica Berglund, vd på det privata vårdbolaget Tre stiftelser, blev nyligen utsedd till Årets hälsofrämjande chef på Stora chefsdagen.

Bild: Katarina Ljungdahl

Uppdrag

"Man kommer långt med javisst"

Pengabrist, personalbrist, resursbrist. Glöm det. Monica Berglund, direktör på Tre stiftelser och Årets hälsofrämjande chef, vill skaka om äldreomsorgen i grunden – och lyfter fram en helt annan bild av branschen.

Tre Stiftelser driver fyra olika äldreboenden i Göteborg som har väckt en hel del uppmärksamhet.
De äldre erbjuds träning med personliga tränare. Inredningsarkitekter skapar hemkänsla, det bjuds in stjärnkockar och personalen är engagerade.

Hur är detta möjligt i en bransch som så ofta präglats av resursbrist och sparkrav? Direktören Monica Berglund säger att en av hennes styrkor är att hitta lösningar och att inte fokusera på sådant som inte är möjligt.

– Vi har inte mer pengar än kollegorna i den kommunala äldreomsorgen, vi jobbar bara på ett annorlunda sätt.

De är ekonomistyrda medan vi är värdestyrda. Budgeten ska givetvis gå ihop – men det gör den också varje år.
I stället sammanfattar Monica Berglund sitt ledarskap med ordet "javisst".

Hon tar exemplet med ett av deras boenden som ligger i Slottsskogen där festivalen Way out west årligen arrangeras.

– En medarbetare tyckte att vi skulle ha vår egen festival, Way out vega, som en av våra verksamheter heter. Javisst, sa jag. Det kostade några tusen, men personalen var jätteglada och pensionärerna pratade om detta i veckor efteråt. Det tror jag påverkar arbetsmiljön oerhört, att känna; "mina idéer räknas och blir tagna på allvar".

Förutom att Monica Berglund är aktuell med två böcker, blev hon utsedd till Årets hälsofrämjande chef 2018 av tidningen Chef. Anledningen, tror hon själv, är att de jobbar stenhårt med sin värdegrund där hälsan sätts i fokus.

För att det inte bara ska vara ett fint ord på pappret går de nyanställda en tvådagarskurs, som avslutas med en skriftlig tenta.

– Det har jag fått kritik för, men det är inte för att sätta dit någon, utan för att få ut budskapet och väcka diskussion.

När Monica Berglund påbörjade sin karriär som vårdbiträde på 1970-talet var äldreomsorgen en helt annan bransch.

– Fokus låg på sjukdomar och det handlade om förvaring tills de dog. Det fanns också en bild att vem som helst kunde ta hand om äldre.

Det här är något som Monica Berglund vill tvätta bort till varje pris. De äldre ska leva tills de dör. Och medarbetarna ska känna stolthet för sitt yrke. Ett sätt är att undvika vikariekarusellen med outbildad personal.

– Jag har funderat mycket på vad det sänder för signaler om man ersätter en undersköterska med outbildad personal. Vi försöker i stället ha högre grundbemanning och att personalen får hoppa in för sina kollegor på andra våningar, framför att ta in tillfälliga vikarier, som ofta ändå blir dyrare i slutändan.

Ett annat sätt är att låta varje medarbetare bli ombud för ett särskilt område, som kost eller kultur.

– Det handlar om att höja kompetensen, det lockar fram ett personligt engagemang.

Något som också bidrar till en hälsosammare arbetsmiljö är att medarbetarna rör på sig. Därför har de infört flera gympapass på arbetstid och erbjuder ett 10 veckors-hälsoprogram med externa coacher för de som vill göra en livsstilsförändring.

– Några har gjort enorma förändringar med viktnedgång och börjat träna kontinuerligt. Ännu kan vi inte se minskad sjukfrånvaro, men jag är övertygad om att det bara är en tidsfråga.

MONICAS

Bästa ledarskapstips

  • Tro på din uppgift, hur omöjlig den än är Du kan vara motarbetad, det gäller ändå att stå trygg och övertygad om att ni klarar det tillsammans.
  • Chefen är en förebild, i stort som smått Tänk på vad du sänder ut för signaler och lev som du lär, annars riskerar ditt ledarskap att bli ifrågasatt.
  • Väck nyfikenhet, hopp och lust Inspirera dina medarbetare att lära sig nytt – det kan vara alltifrån att erbjuda vetenskapliga artiklar till föreläsningar.
  • Låt medarbetarna vara med och forma idéerna Släpp fram kreativiteten hos medarbetare och involvera dem i förändringsarbetet. Ni behöver varandras kompetens.
bild på Tina Harr

Tina Harr

Mer om Uppdrag

Senaste om Ledarskap