Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Istockphoto

Smitta

Många går tillbaka för tidigt efter sjukdom

Att undvika smitta handlar inte bara om vår egen hygien utan också hur omgivningen beter sig. Nu visar en ny undersökning att sex av tio går tillbaka till jobbet innan de är helt friska.

God handhygien är det enklaste sättet att skydda sig mot vinterhalvårets många virus. Men det hjälper inte alltid när det snörvlas på jobbet. Sex av tio går tillbaka till jobbet innan de är helt friska, enligt en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Apoteket Hjärtat.

– Det kanske kan kännas som en sympatisk gest att komma in till jobbet för att inte lägga över extra arbete på sina kollegor, trots att man borde ligga hemma och vila. Men med tanke på att vi är så mottagliga för smitta under den här tiden av året, och att exempelvis influensa och vinterkräksjuka lätt sprids, är det mer solidariskt att stanna hemma till dess att man är frisk, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat i en kommentar.

Undersökningen visar att kollegor inte alltid uppskattar sjuknärvaro. Drygt hälften av de som svarat har under det senaste året stört sig på att en kollega kommit tillbaka till jobbet innan personen blivit frisk.

Att många jobbar i kontorslandskap i dag gör att vi blir extra känsliga för smitta. En person som är förkyld eller har influensa kan smitta via droppar som kommer från nysningar eller hosta, men också från de ytor där dropparna landar.

 

 

FEM TIPS

Undvik smittspidning

  • Tvätta händerna ofta under influensatider, framförallt innan du ska äta. Låt bli onödigt pillande i ögon, näsa och kring munnen.
  • Var noggrann med tvål och vatten, tvätta även på ovansidan av händerna och tummarna. Handsprit kan användas som ett komplement, men vissa virus klarar handsprit.
  • Tänk på att influensavirus kan klara flera timmar utanför kroppen. Var extra noggrann med att hålla rent i omgivningen. Handtag och mobiltelefoner är exempel på riktiga smittspridare.
  • Var ute mycket och undvik stora folkmassor.
  • Man är som mest smittsam precis innan man blir sjuk och när man är som sjukast, men man kan vara smittsam även när man mår bättre. Känn efter en extra gång innan du går tillbaka till jobbet och när du väl är tillbaka, var extra noggrann med hygienen.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Smitta

Senaste om Hälsa