
Bild: Istockphoto
Så ska parterna minska sjuktalen
Publicerat 24 augusti 2016
På tisdagen sa regeringen ja till arbetsmarknadsparternas förslag om hur de höga sjuktalen ska sänkas. Förslaget innebär ökade satsningar på förebyggande arbetsmiljöarbete.
Sedan 2010 har sjuktalen i Sverige ökat med 78 procent. I våras presenterade regeringen ett förslag om så kallad hälsoväxling som innebar att arbetsgivarna skulle betala 25 procent av kostnaderna för anställda som varit sjukskrivna mer än 90 dagar. Men samtidigt som socialminister Annika Strandhäll presenterade förslaget om hälsoväxling lämnade hon en öppning. Om arbetsmarknadens parter kunde komma fram till ett förslag som skulle innebära en lika bra eller bättre lösning fanns en möjlighet att välja den istället. Efter att samtliga parter nu lämnat in sina avsiktsförklaringar läggs förslaget om hälsoväxling åt sidan.
– Parterna har presenterat genomarbetade avsiktsförklaringar med tydliga åtgärder för friskare arbetsplatser. Det här är den svenska modellen när den fungerar som bäst, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i en kommentar.
Arbetsmarknadsparternas förslag innebär satsningar på förebyggande arbetsmiljöåtgärder. Inom privat sektor är det Svenskt Näringsliv, LO och PTK som gjort en överenskommelse. De vill stärka företagshälsovården så att de anställda får tillgång till den företagshälsovård som arbetsförhållandena kräver. Ett annat förslag är att utveckla stöd och verktyg i sjukprocessen, i synnerhet för små och medelstora företag. Syftet är att bättre ta till vara på den sjukskrivnes arbetsförmåga.
Den statliga sektorn var först ut med sin avsiktsförklaring. Där vill parterna jobba med att identifiera risker för ohälsa samt fokusera på åtgärder som kan motverka dem. Bland annat vill de titta närmare på risker inom så kallade kontaktyrken. Inom offentlig sektor ska stödpaket tas fram till kommuner och landsting med hög sjukfrånvaro. Cheferna ska bli bättre på att jobba med rehabilitering och arbetsanpassning.
Förslaget om hälsoväxling har mött hård kritik från arbetsgivarsidan men även från fackligt håll.
– Det är bra att regeringen drar tillbaka förslaget om den så kallade hälsoväxlingen efter att ha tagit del av parternas åtgärder för att minska ohälsotalen. Sverige behöver ett modernare sätt att se på arbetsmiljön och jag är särskild nöjd med att den statliga sektorn så tydligt lyfter fram behovet av ett ökat välbefinnande i arbetslivet, säger Daniel Lind, Juseks samhällspolitiska chef i en kommentar.
Ladda ner avsiktsförklaringen från parterna i den privata sektorn:

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.