Hoppa till huvudinnehållet
Kemikalier

Ny wepportal om nanomaterial

EUON heter en ny EU-finansierad webbportal som samlar information om nanomaterial. Den vänder sig till tillverkningsföretag, konsumenter och andra som söker information om nanomaterial och risker med hanteringen av dem.

Nanotekniken erbjuder stora möjligheter att skräddarsy material och ge ytor nya egenskaper. Nanomaterial används i en rad olika produkter som färg, kosmetika, textilier och sportkläder. Men tekniken innebär också risker. Kolnanorör har till exempel likheter med asbest. Den nya webbportalen innehåller information om vad nanopartikar är samt hur man använder nanomaterial på ett säkert sätt. Portalen kommer även att samla den forskning som finns inom EU på området nano.

– Jag är otroligt glad att allmänheten nu har tillgång till all data som produceras i de stora EU-finansierade forskningsprogrammen på området. Det är mycket bättre att det finns samlat på ett ställe än att ansvaret för att sprida informationen ligger på olika aktörer, säger Keld Alstrup Jensen, professor i kemi på danska Forskningscenter for Arbejdsmiljo, NFA, i en kommentar.

Den europeiska kemikalieagenturen, ECHA, står för driften av portalen som är finansierad av EU-kommissionen.

Länk till portalen:

FAKTA

Nanoteknik

Ordet nano kommer från längdenheten nanometer (nm) som betecknar en miljarddels meter. I praktiken handlar nanoteknik om att kunna designa framförallt kolpartiklar ner på atomnivå. Nanotekniken har en lång rad tillämpningar, framförallt inom materialvetenskap. Med nanoteknik kan material göras lättare, starkare och mer ledande av elektricitet och värme.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Kemikalier

Senaste om Forskning