Hoppa till huvudinnehållet
Vibrationer

Vibrationsskador vanligaste arbetssjukdomen

Vibrationsskador har blivit den vanligaste orsaken till arbetssjukdom enligt statistik från AFA Försäkring. De som drabbas får ofta lära sig leva med livslång smärta.

Vibrationsskador utgör cirka 36 procent av alla godkända arbetssjukdomar enligt AFA:s statistik.

– Tidigare var buller den största diagnosen till arbetssjukdom, men den minskar. Istället är det vibrationsskador som har ökat de senaste åren. Antalet anmälningar ökar också, sa Anna Weigelt, gruppchef för analysavdelningen på AFA Försäkring, på ett halvdagsseminarium om handöverförda vibrationsskador.

Merparten av de som drabbas är män och de arbetar inom industrin, bygg- och anläggning eller med metallhantverk. Skador förekommer även bland tandvårdspersonal. Snittåldern för att söka hjälp ligger mellan 47-49 år men ofta har besvären uppstått betydligt tidigare, kanske redan i 30-årsåldern.

På seminariet presenterades en ny kunskapsöversikt från Umeå universitet om handöverförda vibrationer. I kunskapsöversikten har forskarna Thor Nilsson och Lage Burström gått igenom de vetenskapliga studier som finns kring sambandet mellan handöverförda vibrationer och risken att drabbas av vita fingrar eller Raynauds fenomen, neurosensoriska skador samt karpaltunnelsyndrom. Deras studie visar att den som jobbar med vibrerande, handhållna verktyg löper sju gånger så hög risk att drabbas av vita fingrar samt neurosensoriska skador jämfört med övriga arbetstagare. Risken att drabbas av karpaltunnelsyndrom (en förträngning i handleden) är tre gånger så hög.

Vibrationer mäts i måttenheten meter per kvadratsekund. Det finns två skyddsvärden för hand- och armvibrationer. Det ena är insatsvärdet, som ligger på 2,5 meter per kvadratsekund. Om det överskrids ska arbetsgivaren genomföra ett åtgärdsprogram Det andra är gränsvärdet, som ligger på 5 meter per kvadratsekund. Om vibrationer är högre än det måste arbetsgivaren omedelbart göra något åt saken. En arbetstagare får inte utsättas för vibrationer över gränsvärdet.

– En motorsåg vibrerar cirka sex meter per kvadratsekund. Om en arbetsgrupp använder verktyg som vibrerar fem meter per kvadratsekund får tio procent av arbetsgruppen skador efter fem år, sa Lage Burström.

I studien framkommer även att den som jobbar med handhållna vibrerande verktyg och samtidigt utsätts för kyla och fukt löper ännu större risk att drabbas av vita fingrar.

Metoderna för att riskbedöma arbete med verktyg som vibrerar behöver utvecklas anser Lage Burström. I dag kan en skada uppstå redan innan exponeringen bedöms som en risk.

– Vi har ju god kunskap, nu gäller det att få den praktiskt tillämpad också. Det vill säga se till att riskbedömningarna i arbetslivet ökar så att man tidigt förhindrar att skador uppstår, sa Lage Burström.

Ladda ner kunskapsöversikten:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Vibrationer

Senaste om Forskning