Hoppa till huvudinnehållet
Spargris
Arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljösatsning lönar sig

Genomtänkta satsningar på arbetsmiljön är även ekonomiskt lönsamma. Det visar ett danskt forskningsprojekt som undersökt vad som karakteriserar en lyckad arbetsmiljösatsning.

Varje krona som ett företag investerar i säker och sund arbetsmiljö ger två tillbaka. Det visar ett danskt forskningsprojekt som studerat 24 olika satsningar på fysisk eller social/organisatorisk arbetsmiljö både inom offentlig och privat verksamhet. Högre omsättning, lägre sjukfrånvaro och högre produktivitet är några positiva bieffekter utöver de mål man sätter upp för själva arbetsmiljösatsningen.

– Bakgrunden till projektet är ett växande intresse för arbetsmiljöekonomi och ny kunskap om ekonomins betydelse för beslut kring förbättringar av arbetsmiljön, säger Per Tybjerg Aldrich, projektledare till den danska forskningssajten arbejdsmiljoviden.dk.

För att en arbetsmiljösatsning ska lyckas är det viktigt att formulera vad man vill uppnå med sin satsning och vad de olika åtgärderna ska resultera i. Det visar genomgången som forskarna gjort. Det är också viktigt att det finns en tydlig koppling mellan satsningen och arbetssituationen på den organisation där satsningen ska genomföras. De verktyg som tas fram ska relatera till de anställdas vardag. Att ledningen är engagerad samt att de som ska jobba med förändringsarbetet får tid avsatt till det är andra framgångsfaktorer.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Forskning