Hoppa till huvudinnehållet

Så undviker du att halka

Att förebygga halkolyckor om du helt eller delvis jobbar utomhus är kanske viktigare än någonsin. Den hårt belastade sjukvården under pandemin gör att väntetiderna på operation är långa och chanserna till en god läkning är sämre.

Varje vinter halkar drygt 25 000 personer så illa att de måste söka läkarvård, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Brevbärare, chaufförer, hemtjänstpersonal och byggnadsarbetare är exempel på utsatta yrkesgrupper. Flest fall- och halkolyckor sker i december, januari och februari. Isiga trottoarer och gångvägar, hala trappor och entréer fulla av slask är några av farorna. Likaså kan korridorer inomhus bli glashala när slask och snö letar sig in.

En chaufför som hoppar ur bilen på en gårdsplan som inte är sandad kan halka eller snava. Och stressad hemtjänstpersonal som går olika sträckor mellan brukarnas bostäder och vintertid löper stor risk att trilla. Statistik från Arbetsmiljöverket visar att risken att råka ut för en halkolycka är 20 procent högre för kvinnor.

Ett fall ger större konsekvenser ju äldre man blir. Det är högre risk att få en fraktur och läkningsprocessen går långsammare. Sämre balans, smidighet och reaktionsförmåga, spelar också in.

Broddar är ett bra sätt att skydda sig från att halka ute. Med tanke på pandemin och den ansträngda sjukvården är det kanske viktigare än någonsin att använda broddar. Många av landets sjukhus opererar bara de allra mest akuta fallen vilket innebär långa väntetider och försämrad läkningsprocess.

Stergios Lazarinis, verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset har några tips för att minska risken för fallskador och frakturer.
– Det viktigaste är att inte ha bråttom när det är halt. Likaså att alltid använda broddar på skorna. Det finns även utmärkta skor med inbyggda broddar vilket kan vara en klok investering, säger han till nyhetsbyrån TT.
Om en halkolycka sker på vägen till eller från jobbet räknas det vanligtvis som en färdolycka. För att få ersättning från Försäkringskassan ska skadan anmälas. Arbetsgivaren ska också anmäla skadan till Försäkringskassan.

FAKTA

Undvik halkolyckor

  • Använd halkskydd: För bäst effekt ska halkskyddet täcka både framfot och häl. Men eftersom vi sätter ner hälen först när vi går är halkskyddet på hälen extra viktigt.
  • Gå med hela foten: Ju större yta av fotsulan som är mot underlaget desto större blir friktionen. Sänk tyngdpunkten i kroppen.
  • Ta korta steg: Gå med kortare steg än normalt och dra ner på hastigheten. Det är ofta när vi ökar hastigheten eller när vi börjar gå från att ha varit stillastående som olyckan sker.
  • Balansträna: Balansträning och koordinationsträning i kombination med styrketräning minskar olycksrisken och gör din kropp bättre rustad vid ett fall. Även judo-träning kan mildra effekterna av fall.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Senaste om Tips och råd